als je keelpijn hebt wat moet je doen

als je keelpijn hebt wat moet je doen

Inhoudsopgave magazine artikel

Keelpijn kan een vervelende aandoening zijn die je dagelijkse activiteiten en welzijn kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we effectieve methoden ontdekken om keelpijn te verlichten. We zullen de symptomen, oorzaken en huisremedies bespreken die je kunnen helpen om snel verlichting te vinden.

Als je last hebt van keelpijn, ben je niet alleen. Het is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben, variërend van virale en bacteriële infecties tot irritatie door roken of vervuilde lucht. Het kennen van de oorzaak kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling.

In veel gevallen kunnen simpele zelfzorgmaatregelen en huisremedies verlichting bieden bij keelpijn. Denk aan het drinken van warme dranken, gorgelen met zoutwater en het vermijden van irriterende stoffen. Soms kan het echter nodig zijn om medicijnen te gebruiken of een arts te raadplegen voor de behandeling.

Verder zullen we ook tips delen om keelpijn te verlichten, de juiste voeding die de keel niet irriteert, en manieren om keelpijn te voorkomen. Door deze adviezen op te volgen en je keel goed te verzorgen, kun je snel weer op de been zijn. Vergeet niet om een arts te raadplegen als de klachten aanhouden of verergeren.

Symptomen van keelpijn

Voordat we ingaan op de behandeling van keelpijn, is het belangrijk om de bijbehorende symptomen te herkennen. Keelpijn wordt vaak gekenmerkt door verschillende ongemakkelijke symptomen die je dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van keelpijn:

 • Hoesten: Keelpijn kan gepaard gaan met een droge, pijnlijke hoest die je ademhaling kan belemmeren.
 • Pijn bij het slikken: Het slikken van voedsel, dranken en zelfs je eigen speeksel kan pijnlijk zijn als de keel geïrriteerd is.
 • Heesheid: Keelpijn kan ervoor zorgen dat je stem schor klinkt en dat je moeite hebt om helder te praten.
 • Geïrriteerde keel: Een branderig, jeukend of pijnlijk gevoel in de keel is een veelvoorkomend symptoom van keelpijn.

Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is de kans groot dat je last hebt van keelpijn. Het is belangrijk om te weten dat keelpijn verschillende oorzaken kan hebben en dat het belangrijk is om de juiste behandeling te krijgen. Laten we nu eens kijken naar de mogelijke oorzaken van keelpijn.

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te kennen, omdat dit kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling. Enkele veelvoorkomende oorzaken van keelpijn zijn:

 1. Virale infecties – Keelpijn kan veroorzaakt worden door virussen, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Deze virale infecties kunnen leiden tot ontsteking en irritatie in de keel.
 2. Bacteriële infecties – Soms wordt keelpijn veroorzaakt door bacteriën, zoals streptokokken. Een bacteriële infectie kan resulteren in een ontstoken en pijnlijke keel.
 3. Irritatie door roken of vervuilde lucht – Het inademen van rook of vervuilde lucht kan de keel irriteren en leiden tot keelpijn. Rokers hebben vaak last van chronische keelirritatie.
 4. Allergieën – Allergieën kunnen ook keelpijn veroorzaken. Blootstelling aan allergenen, zoals huisstofmijt, pollen of huisdieren, kan leiden tot een allergische reactie en keelpijn.
 5. Overbelasting van de stembanden – Overmatig gebruik of overbelasting van de stembanden kan leiden tot keelpijn. Dit komt vaak voor bij mensen die veel praten of schreeuwen, zoals zangers of leraren.

Het identificeren van de specifieke oorzaak van jouw keelpijn kan helpen bij het vinden van de juiste behandeling. Als de keelpijn aanhoudt of gepaard gaat met andere ernstige symptomen, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passend advies.

Behandeling van keelpijn

De behandeling van keelpijn kan variëren afhankelijk van de oorzaak. Gelukkig zijn er meestal eenvoudige zelfzorgmaatregelen en huisremedies die verlichting kunnen bieden. Het is belangrijk om te weten dat in sommige gevallen medicijnen nodig kunnen zijn of dat het raadzaam is om een arts te raadplegen.

Als je last hebt van keelpijn, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om jezelf te helpen. Hier zijn enkele behandelingsopties:

 1. Rust en hydratatie: Het nemen van voldoende rust en het drinken van veel vocht, zoals water en kruidenthee, kan helpen om je keel te verzachten en het genezingsproces te bevorderen.
 2. Keelzuigtabletten: Suikervrije zuigtabletten met bijvoorbeeld honing of kamille kunnen de keel kalmeren en de pijn verminderen.
 3. Gorgelen met zoutwater: Voeg een halve theelepel zout toe aan een glas warm water en gorgel hiermee. Dit kan helpen bij het verminderen van de zwelling en het verzachten van de keel.
 4. Stomen: Het inademen van vochtige lucht kan de keel hydrateren en verzachten. Probeer te stomen boven een kom heet water of neem een warme douche om de voordelen te ervaren.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen en ontstekingsremmende medicijnen kunnen de ontsteking verminderen. Als je twijfelt of je moet doorgaan met zelfzorg of naar een arts moet gaan, aarzel dan niet om professioneel medisch advies in te winnen.

Het is belangrijk op te merken dat deze behandelingsopties nuttig kunnen zijn bij veelvoorkomende gevallen van keelpijn. Als je echter aanhoudende of ernstige symptomen ervaart, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Huisremedies voor keelpijn

Als je last hebt van keelpijn, zijn er verschillende huisremedies die je kunt proberen om de pijn te verzachten. Deze remedies kunnen helpen om de irritatie te verminderen en je keel te kalmeren.

Dranken voor verlichting

 • Warme dranken: Het drinken van warme thee, bijvoorbeeld met honing en citroen, kan helpen om je keel te hydrateren en verzachten.
 • Gorgelen met zoutwater: Los een theelepel zout op in een glas warm water en gorgel hiermee. Dit kan helpen om bacteriën te bestrijden en de keel te kalmeren.
 • Kruideninfusies: Kamillethee en saliethee staan bekend om hun verzachtende eigenschappen voor de keel.

Keelverzachtende sprays

Er zijn ook keelverzachtende sprays beschikbaar die directe verlichting kunnen bieden bij keelpijn. Deze sprays bevatten vaak verdovende middelen of natuurlijke ingrediënten zoals menthol om de keel te verzachten.

huisremedies voor keelpijn

Vermijd irriterende stoffen

 • Rook: Roken en passief roken kunnen de keel irriteren en de pijn verergeren. Probeer rokerige omgevingen zoveel mogelijk te vermijden.
 • Vervuilde lucht: Blootstelling aan vervuilde lucht kan de keel irriteren. Probeer indien mogelijk binnen te blijven op dagen met slechte luchtkwaliteit.

Door gebruik te maken van deze huisremedies kun je vaak al verlichting vinden bij keelpijn. Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het echter belangrijk om een arts te raadplegen voor verdere behandeling.

Tips voor keelpijn

 1. Probeer het gebruik van alcohol en cafeïne te vermijden. Deze stoffen kunnen de keel irriteren en de pijn verergeren.
 2. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt. Door je lichaam de nodige tijd te geven om te herstellen, kun je het genezingsproces versnellen.
 3. Hydrateer je keel door voldoende water te drinken. Water helpt om de keel te verzachten en slijm te verdunnen, waardoor de pijn kan verminderen.
 4. Praat niet te veel en geef je stem rust. Overmatig praten kan de keel belasten en de symptomen van keelpijn verergeren.
 5. Gebruik een luchtbevochtiger in je huis om de luchtvochtigheid te verhogen. Droge lucht kan de keel irriteren en de pijn verergeren, terwijl vochtige lucht juist verzachtend kan werken.
 6. Eet zachte voedingsmiddelen die de keel niet irriteren, zoals soepen, yoghurt en gepureerd voedsel. Het vermijden van hard en kruidig voedsel kan helpen om de pijn te verminderen.
 7. Probeer het inademen van vervuilde lucht te vermijden. Rook, stof en chemicaliën kunnen de keel irriteren en de symptomen van keelpijn verergeren.
 8. Het spoelen van je neus met een zoutoplossing kan ook helpen bij het verminderen van keelpijn. Een verstopte neus kan namelijk bijdragen aan keelpijn.

Door deze tips op te volgen, kun je de pijn en ongemakken van keelpijn verminderen. Vergeet echter niet dat een bezoek aan de dokter nodig kan zijn als de klachten aanhouden of verergeren.

Medicijnen voor keelpijn

In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken voor de behandeling van keelpijn. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontstekingen.

Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen effectief zijn bij het verminderen van pijn en het verlagen van koorts. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet meer medicatie in te nemen dan voorgeschreven.

Daarnaast kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals corticosteroïden, helpen bij het verminderen van ontstekingen in de keel. Deze medicijnen kunnen voorgeschreven worden door een arts en dienen zorgvuldig gebruikt te worden volgens de instructies.

Als je twijfelt over welke medicijnen geschikt zijn voor jouw specifieke situatie, is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts of apotheker. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze en het verstrekken van gedetailleerde informatie over mogelijke bijwerkingen.

Belangrijk om te weten:

 • Lees altijd de bijsluiter voordat je medicijnen inneemt en volg de instructies zorgvuldig op.
 • Als de symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan een arts.
 • Vermijd het combineren van verschillende medicijnen zonder advies van een medische professional.
 • Breng je arts op de hoogte van eventuele allergieën of andere medicijnen die je gebruikt.

Het gebruik van medicijnen voor keelpijn kan in veel gevallen effectief zijn, maar het is belangrijk om de instructies en aanbevelingen van professionals te volgen voor een veilig en effectief herstel.

Wanneer naar de dokter bij keelpijn

Soms is het verstandig om een arts te raadplegen bij keelpijn. Hoewel de meeste gevallen van keelpijn vanzelf overgaan, zijn er situaties waarin medische hulp nodig is. Neem contact op met een arts:

 1. Als de klachten langer dan een week aanhouden en niet verbeteren;
 2. Als je ernstige moeite hebt met ademhalen;
 3. Als je koorts hebt, vooral als deze hoger is dan 38 graden Celsius;
 4. Als je slikproblemen ervaart en niet normaal kunt eten of drinken.

Een arts kan de oorzaak van de keelpijn onderzoeken en de juiste behandeling aanbevelen. Het is belangrijk om medische hulp in te schakelen als je je zorgen maakt of als de symptomen verergeren.

Verlichten van keelpijn

Bij het verlichten van keelpijn zijn er naast medicatie en huisremedies nog andere manieren die je kunt proberen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en je stem te sparen om de geïrriteerde keel te ontlasten. Daarnaast speelt de juiste voeding een essentiële rol in het verzachten van keelpijn.

Wanneer je last hebt van keelpijn, is het aan te raden om voedingsmiddelen te vermijden die de keel kunnen irriteren, zoals pittig eten, zure voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Deze kunnen de reeds geïrriteerde keel verder schaden. In plaats daarvan kun je zachte voedingsmiddelen kiezen die de keel kunnen kalmeren, zoals soepen en smoothies.

Om een gezonde keel te behouden en het genezingsproces te ondersteunen, is het ook belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Drinken helpt bij het hydrateren van de keel en kan de pijn verlichten. Kies voor warme dranken zoals kruidenthee of warm water met honing, omdat deze verzachtend kunnen werken.

Een van de beste manieren om keelpijn te verlichten, is door te gorgelen met warm zoutwater. Meng 1 theelepel zout in een glas warm water en gorgel gedurende 30 seconden. Het zoute water werkt als een natuurlijke antiseptische oplossing en kan de ontsteking helpen verminderen.

Daarnaast kunnen verzachtende keel sprays verlichting bieden. Deze bevatten meestal ingrediënten zoals menthol of eucalyptus, die de keel kunnen verdoven en verzachten. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt bij het gebruik van deze sprays.

verlichten van keelpijn

Door voldoende rust te nemen, je stem te sparen en de juiste voeding te kiezen, kun je jouw keelpijn verlichten en het genezingsproces versnellen. Vergeet niet om bij aanhoudende of verergerende klachten een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Juiste voeding bij keelpijn

Bij keelpijn is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die de keel kunnen irriteren, zoals pittig eten, zure voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Deze voedingsmiddelen kunnen de keelpijn verergeren en het genezingsproces vertragen. Het is beter om te kiezen voor zachte voedingsmiddelen die de keel juist kunnen kalmeren en verzachten. Denk hierbij aan soepen, smoothies en andere voeding die gemakkelijk door te slikken is.

Soepen zijn een uitstekende keuze omdat ze warm zijn en de keel hydrateren. Kies voor bouillon, groentesoep of kippensoep zonder te veel kruiden. Deze soepen kunnen helpen om de geïrriteerde keel te verzachten en verlichting te bieden.

Smoothies zijn ook een goede optie, vooral als ze op basis van zacht fruit worden gemaakt. Zachte vruchten zoals banaan, perzik, peer en meloen zijn mild voor de keel en bevatten veel vocht, wat kan helpen bij het hydrateren en verzachten van de keel. Voeg wat yoghurt toe aan de smoothie voor extra verzachting.

Een andere voedingskeuze die kan helpen bij keelpijn is het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten en bessen. Vitamine C kan het immuunsysteem versterken en het genezingsproces versnellen.

Onthoud dat voldoende hydratatie ook essentieel is bij keelpijn. Drink veel water en vermijd dranken die de keel verder kunnen irriteren, zoals koffie en alcohol. Kies in plaats daarvan voor kruidenthee, bijvoorbeeld kamillethee, die de keel kan kalmeren.

Door de juiste voeding te kiezen en voldoende te hydrateren, kun je de irritatie in de keel verminderen en het herstelproces bevorderen. Het is belangrijk om te onthouden dat voeding geen vervanging is voor medische behandeling, dus raadpleeg een arts als de klachten aanhouden of verergeren.

Preventie van keelpijn

Hoewel keelpijn soms niet te voorkomen is, zijn er maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Een goede preventie kan helpen om de frequentie en ernst van keelpijn te verminderen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 1. Regelmatig handen wassen: Was je handen regelmatig met water en zeep, vooral na het aanraken van oppervlakken die mogelijk besmet zijn. Dit helpt om de verspreiding van virussen en bacteriën te verminderen.
 2. Vermijd nauw contact met zieke mensen: Probeer contact te vermijden met mensen die verkoudheid, griep of andere infectieziekten hebben. Dit kan helpen om blootstelling aan ziekteverwekkers die keelpijn veroorzaken te verminderen.
 3. Handhaaf een gezonde levensstijl: Een gezond immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van keelpijn. Zorg voor voldoende slaap, eet een voedzaam dieet, drink voldoende water en beweeg regelmatig.
 4. Blijf gehydrateerd: Voldoende vochtinname kan helpen om de slijmvliezen in de keel gehydrateerd te houden en irritatie te verminderen. Drink dagelijks voldoende water en vermijd uitdroging.
 5. Vermijd roken en blootstelling aan irriterende stoffen: Roken en blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, chemicaliën en vervuilde lucht kunnen de keel irriteren en keelpijn veroorzaken. Probeer roken te vermijden en zorg voor een gezonde en schone omgeving.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, kun je het risico op keelpijn verminderen en je algehele gezondheid bevorderen.

Conclusie

Keelpijn kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende methoden om de pijn te verzachten en het herstel te bevorderen. Door de symptomen van keelpijn te herkennen en de juiste behandeling toe te passen, kun je snel weer op de been zijn. Daarnaast is het belangrijk om je keel goed te verzorgen met behulp van huisremedies en de juiste voeding.

Het gebruik van huisremedies zoals het drinken van warme dranken, gorgelen met zoutwater, en het vermijden van irriterende stoffen zoals rook en vervuilde lucht kan verlichting bieden bij keelpijn. Het kiezen van de juiste voeding, zoals zachte voedingsmiddelen die de keel kalmeren, kan ook bijdragen aan het herstel.

Echter, als de klachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een arts kan de juiste diagnose stellen en eventueel medicatie voorschrijven die kan helpen bij de behandeling van keelpijn. Blijf niet rondlopen met aanhoudende keelpijn, maar zoek tijdig professionele hulp.

Al met al is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en aandacht te besteden aan de symptomen van keelpijn. Door op tijd actie te ondernemen en de juiste behandeling toe te passen, kun je snel weer van een gezonde keel genieten.

FAQ

Als je keelpijn hebt, wat moet je doen?

Wanneer je keelpijn hebt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de pijn te verzachten. Dit omvat het drinken van warme dranken, gorgelen met zoutwater, rusten en het vermijden van irriterende stoffen zoals rook en vervuilde lucht. Als de klachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

De symptomen van keelpijn kunnen variëren, maar de meest voorkomende symptomen zijn hoesten, pijn bij het slikken, heesheid en een geïrriteerde keel.

Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

Keelpijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virale en bacteriële infecties, irritatie door roken of vervuilde lucht, allergieën en overbelasting van de stembanden.

Hoe kan keelpijn worden behandeld?

De behandeling van keelpijn kan variëren, afhankelijk van de oorzaak. Meestal kunnen eenvoudige zelfzorgmaatregelen en huisremedies verlichting bieden. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om medicijnen te gebruiken of een arts te raadplegen.

Welke huisremedies kunnen helpen bij keelpijn?

Er zijn verschillende huisremedies die kunnen helpen bij het verzachten van keelpijn. Denk aan het drinken van warme dranken, gorgelen met zoutwater en het gebruik van keelverzachtende sprays.

Heb je tips voor het verlichten van keelpijn?

Naast het gebruik van huisremedies zijn er ook andere tips die kunnen helpen bij keelpijn. Het vermijden van alcohol en cafeïne, voldoende rust nemen en het hydrateren van de keel door voldoende water te drinken, zijn enkele voorbeelden van nuttige tips.

Zijn er medicijnen beschikbaar voor de behandeling van keelpijn?

In sommige gevallen kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken voor de behandeling van keelpijn. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van pijn, en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen bij ontstekingen.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan bij keelpijn?

Het is raadzaam om een arts te raadplegen bij keelpijn wanneer de klachten langer dan een week aanhouden, wanneer je moeite hebt met ademhalen, koorts hebt of slikproblemen ervaart.

Hoe kan keelpijn worden verlicht?

Naast medicatie en huisremedies zijn er andere manieren om keelpijn te verlichten. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, je stem te sparen en de juiste voeding te kiezen die de keel niet irriteert.

Wat is de juiste voeding bij keelpijn?

Bij keelpijn is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die de keel kunnen irriteren, zoals pittig eten, zure voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Kies in plaats daarvan voor zachte voedingsmiddelen, zoals soepen en smoothies, die de keel kunnen kalmeren.

Hoe kan keelpijn worden voorkomen?

Hoewel keelpijn soms niet te voorkomen is, zijn er maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Dit omvat regelmatig handen wassen, het vermijden van nauw contact met mensen die ziek zijn en het handhaven van een gezonde levensstijl om je immuunsysteem te versterken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest