Ombouwset voor e-bikes: een tweede leven voor je oude fiets

Ombouwset voor e-bike

Inhoudsopgave magazine artikel

Fietsen is een populaire vorm van vervoer en recreatie in Nederland. Veel mensen hebben een oude fiets in de schuur staan die niet meer gebruikt wordt. Maar wist je dat je jouw oude fiets kunt omtoveren tot een elektrische fiets met behulp van een ombouwset? In dit artikel zullen we de voordelen van ombouwsets voor e-bikes bespreken en hoe je jouw oude fiets kunt transformeren tot een moderne elektrische fiets.

Wat is een ombouwset voor e-bikes?

Een ombouwset voor e-bikes is een set van onderdelen die je kunt gebruiken om jouw gewone fiets om te bouwen tot een elektrische fiets. Deze sets bevatten meestal een elektrische motor, een batterij, een controller en een display. Met behulp van deze onderdelen kun je jouw fiets voorzien van elektrische ondersteuning, waardoor je gemakkelijk lange afstanden kunt afleggen en heuvels kunt beklimmen zonder al te veel inspanning.

Voordelen van een ombouwset voor e-bikes

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een ombouwset voor e-bikes:

 • Kostenbesparing: Het ombouwen van je oude fiets tot een e-bike is veel goedkoper dan het kopen van een nieuwe elektrische fiets. Je bespaart niet alleen geld, maar je geeft ook je oude fiets een tweede leven.
 • Duurzaamheid: Door je oude fiets te upgraden naar een e-bike, draag je bij aan duurzaamheid. Je hoeft geen nieuwe fiets te kopen, wat de productie van nieuwe materialen en het transport ervan vermindert.
 • Flexibiliteit: Met een ombouwset kun je zelf bepalen welke fiets je wilt ombouwen. Je kunt je favoriete fiets behouden en deze upgraden naar een e-bike. Bovendien kun je de ombouwset ook weer verwijderen als je de elektrische ondersteuning niet meer nodig hebt.
 • Gezondheidsvoordelen: Hoewel een e-bike elektrische ondersteuning biedt, moet je nog steeds trappen om vooruit te komen. Dit betekent dat je nog steeds kunt genieten van de voordelen van lichaamsbeweging, terwijl je minder inspanning hoeft te leveren.

Hoe werkt een ombouwset voor e-bikes?

Het ombouwen van je fiets naar een e-bike met behulp van een ombouwset is relatief eenvoudig. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Verwijder het achterwiel van je fiets.
 2. Monteer de elektrische motor op de plaats van het oude achterwiel.
 3. Bevestig de batterij op een geschikte locatie, zoals de bagagedrager.
 4. Sluit de motor, batterij en controller aan volgens de instructies van de ombouwset.
 5. Monteer het display op het stuur, zodat je de elektrische ondersteuning kunt regelen.
 6. Test de ombouwset om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt.

Met deze stappen kun je jouw oude fiets transformeren tot een moderne e-bike. Het is raadzaam om de instructies van de ombouwset zorgvuldig te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen.

Ombouwset voor e-bike

Voorbeelden van succesvolle ombouwprojecten

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die met succes hun oude fiets hebben omgebouwd tot een e-bike met behulp van een ombouwset. Een van deze voorbeelden is Peter, een 60-jarige man uit Amsterdam. Peter had een oude stadsfiets die hij niet meer gebruikte vanwege de zware inspanning die het kostte om lange afstanden af te leggen. Hij besloot een ombouwset te kopen en zijn fiets om te bouwen tot een e-bike. Nu kan Peter zonder problemen lange fietstochten maken en genieten van het prachtige Nederlandse landschap.

Statistieken over het gebruik van ombouwsets voor e-bikes

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Fietsersbond, een Nederlandse belangenorganisatie voor fietsers, is het gebruik van ombouwsets voor e-bikes de afgelopen jaren gestegen. Uit het onderzoek blijkt dat:

 • Ongeveer 20% van de Nederlandse fietsers overweegt hun oude fiets om te bouwen tot een e-bike met behulp van een ombouwset.
 • Van de mensen die al een ombouwset hebben gebruikt, geeft 90% aan tevreden te zijn met het resultaat.
 • De belangrijkste redenen om te kiezen voor een ombouwset zijn kostenbesparing en duurzaamheid.

Deze statistieken laten zien dat steeds meer mensen de voordelen van ombouwsets voor e-bikes erkennen en ervoor kiezen om hun oude fietsen een tweede leven te geven.

Een ombouwset voor e-bikes biedt een geweldige mogelijkheid om je oude fiets nieuw leven in te blazen. Het ombouwen van je fiets tot een e-bike is niet alleen kosteneffectief, maar ook duurzaam. Met behulp van een ombouwset kun je genieten van de voordelen van elektrische ondersteuning tijd

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest