Ontdek de Verborgen Wonderen van Machu Picchu

Machu Picchu

Inhoudsopgave magazine artikel

Machu Picchu, ook bekend als de ‘Verloren Stad van de Inca’s’, is een van de meest fascinerende archeologische vindplaatsen ter wereld. Gelegen hoog in de Andes gebergte van Peru, is Machu Picchu de thuisbasis van een oude Inca-stad met prachtige architectuur en een rijke geschiedenis. Deze historische site is tegenwoordig een populaire reisbestemming en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over Machu Picchu, van de geschiedenis en architectuur tot de betekenis en geheimen van deze oude beschaving. Leer hoe je deze toeristische attractie kunt bezoeken en maak je klaar om de magie van Machu Picchu zelf te ervaren.

Belangrijkste Punten

  • Machu Picchu is een archeologische vindplaats en oude Inca-stad in Peru.
  • Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn historische en culturele waarde.
  • Machu Picchu is een populaire reisbestemming en toeristische attractie.
  • De architectuur van Machu Picchu is uniek en indrukwekkend.
  • Er zijn nog veel geheimen verborgen in Machu Picchu die nog niet volledig zijn ontrafeld.

De Geschiedenis van Machu Picchu

De geschiedenis van Machu Picchu gaat terug tot de 15e eeuw, toen de Inca’s begonnen met de bouw van deze indrukwekkende stad in het hart van de Andes. Het diende oorspronkelijk als een toevluchtsoord voor de Inca-keizers en hun hofhouding en werd later mogelijk gebruikt als een landbouwkolonie voor de productie van gewassen op grote hoogte.

De Inca-stad werd in 1911 herontdekt door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham en is sindsdien een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden ter wereld geworden. Machu Picchu is nu een belangrijke toeristische attractie in Peru en is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De Bouw van Machu Picchu

Machu Picchu werd gebouwd op een steile bergkam 2.430 meter boven de zeespiegel en is een indrukwekkend voorbeeld van de ingenieurskunst van de Inca-beschaving. De stad bestaat uit meer dan 200 gebouwen, waaronder huizen, tempels en opslagplaatsen, allemaal gemaakt van steen zonder cement.

De Inca’s gebruikten complexe bouwtechnieken om de stenen te snijden en te vormen, waardoor ze precies in elkaar pasten zonder mortel. Deze technieken zorgden voor de stabiliteit van de gebouwen tijdens aardbevingen, een veelvoorkomend verschijnsel in de nabijgelegen Andes.

De Bewoners van Machu Picchu

Er is weinig bekend over de oorspronkelijke bewoners van Machu Picchu, maar het wordt verondersteld dat het een toevluchtsoord was voor de Inca-keizers en hun hofhouding, evenals een handelspost en een landbouwkolonie. Het is mogelijk dat het ook een religieuze functie had, aangezien er verschillende tempels en heiligdommen zijn gevonden op de site.

Het is echter bekend dat de site niet lang bewoond was. Het werd verlaten voordat de Spaanse veroveraars arriveerden in Peru in de 16e eeuw, en de redenen voor het verlaten zijn nog steeds onduidelijk.

De Ontdekking van Machu Picchu

Machu Picchu werd herontdekt in 1911 door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham, die op zoek was naar de verloren stad van Vilcabamba. Bingham was gefascineerd door de ruïnes die hij vond en geloofde dat hij de verloren stad had gevonden.

Bingham heeft veel onderzoek gedaan naar de site en heeft veel van de belangrijkste artefacten en documenten naar de VS gebracht. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar Machu Picchu en is er meer bekend geworden over de geschiedenis en betekenis van deze oude Inca-stad.

“Machu Picchu is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden ter wereld geworden.”

De Architectuur van Machu Picchu

De architectuur van Machu Picchu is een van de meest opvallende kenmerken van deze historische site. Het is fascinerend om te zien hoe de Inca’s erin slaagden om deze indrukwekkende stad te bouwen op de steile hellingen van de Andes.

De bouwstijl van de Inca’s was uniek en ontwikkeld in de loop van de tijd. Machu Picchu heeft veel karakteristieke elementen van hun architectuur.

Een van de belangrijkste elementen van de Inca-architectuur zijn de muren van steen. Deze muren zijn gebouwd zonder mortel en blijven sterk vanwege de nauwkeurige pasvorm van de stenen.

Machu Picchu

De terrassen zijn een ander opvallend kenmerk van de architectuur van Machu Picchu. Ze werden gebruikt voor landbouwdoeleinden en hielpen de Inca’s om gewassen te telen op steile hellingen. Deze terrassen zijn nog steeds aanwezig en zijn een belangrijk onderdeel van het landschap van Machu Picchu.

De tempels en gebouwen van Machu Picchu zijn ook uniek in hun architectuur. Ze zijn gebouwd met aandacht voor detail en hebben vaak meerdere kamers en niveaus. De zonnetempel is een van de meest indrukwekkende gebouwen in Machu Picchu en is zeker een bezoek waard.

De Constructie van de Stad

Machu Picchu is gebouwd op een steile berghelling en de constructie ervan was een indrukwekkende prestatie. De stad werd gebouwd met behulp van een techniek die bekend staat als ashlar. Dit betekent dat de stenen zo precies op elkaar zijn geplaatst dat er geen mortier nodig was. Deze techniek werd mogelijk gemaakt door het gebruik van gereedschap van brons en gewei.

De constructie van de stad was gebaseerd op een plan dat rekening hield met de natuurlijke hellingen van de berg. De stad is verdeeld in verschillende secties, elk met een specifieke functie. Er zijn woonruimtes, werkplaatsen, tempels en meer.

De Betekenis van de Architectuur van Machu Picchu

De architectuur van Machu Picchu was niet alleen functioneel, maar had ook een diepere betekenis. Het toonde de vaardigheid en kennis van de Inca’s op het gebied van bouwkunde. Daarnaast had elke tempel en elk gebouw een specifieke religieuze of ceremoniële betekenis.

“Machu Picchu is een uitstekend voorbeeld van de architectonische prestaties van de Inca-beschaving.” – UNESCO

De architectuur van Machu Picchu is een van de belangrijkste redenen waarom het op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het is een bijzonder voorbeeld van de architectonische prestaties van de Inca-beschaving en een monument dat bewaard moet blijven voor toekomstige generaties.

De Betekenis van Machu Picchu

Machu Picchu was een belangrijk centrum binnen de oude Inca-beschaving, maar de exacte functie en betekenis van deze historische site blijven tot op de dag van vandaag een mysterie. Er zijn verschillende theorieën over wat Machu Picchu betekende voor de Inca’s, maar geen enkele is met absolute zekerheid vastgesteld.

Veel archeologen geloven dat Machu Picchu een religieus heiligdom was vanwege de vele tempels en huizen van priesters die er werden gevonden. Er zijn aanwijzingen dat er ceremonies werden gehouden ter ere van de belangrijkste Inca-goden, zoals de zon, de maan en de aarde.

Een andere theorie is dat Machu Picchu een koninklijke residentie was voor de Inca-heerser Pachacuti en zijn gezin. Er zijn verschillende gebouwen gevonden die werden gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals het koninklijk paleis en de woningen van hovelingen.

Wat de functie van Machu Picchu ook was, het is duidelijk dat het een vitale rol speelde binnen de Inca-samenleving. De goed bewaarde ruïnes bieden ons een fascinerend inzicht in het dagelijks leven van deze oude beschaving.

De Intihuatana-steen

Een van de meest intrigerende structuren in Machu Picchu is de Intihuatana-steen. Deze grote steen werd gebruikt voor astronomische observaties en heeft een belangrijke spirituele betekenis voor de Inca’s.

Machu Picchu Intihuatana-steen

De naam Intihuatana betekent “zonneband” in het Quechua, de taal van de Inca’s. De steen werd gebruikt als zonnewijzer en hielp de Inca’s om de solstice en equinox te berekenen. Het diende ook als een soort ankerpunt voor de ziel, die volgens de Inca’s op elk moment uit het lichaam kon vluchten. Door zich fysiek te verbinden met de steen, konden ze hun ziel veilig verankeren en beschermen.

De Verborgen Stad

Een interessant feit over Machu Picchu is dat het waarschijnlijk bewust verborgen werd gehouden voor de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw. Hoewel de Spanjaarden veel Inca-steden en tempels verwoestten en plunderden, werd Machu Picchu nooit ontdekt of vernietigd.

In 1911 werd Machu Picchu herontdekt door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham, die op zoek was naar de verloren stad Vilcabamba. Toen hij per ongeluk op Machu Picchu stuitte, zag hij onmiddellijk het belang ervan in en startte hij opgravingen en restauratiewerkzaamheden.

Conclusie

De betekenis van Machu Picchu voor de Inca-beschaving is nog steeds niet volledig begrepen, maar de historische site blijft een van de meest fascinerende plekken ter wereld. Met zijn prachtige architectuur, religieuze en ceremoniële betekenis en intrigerende geheimen, blijft Machu Picchu een belangrijk symbool van de oude beschaving van Peru.

Machu Picchu en de UNESCO Werelderfgoedlijst

Machu Picchu is een van de meest waardevolle historische sites ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn culturele en historische betekenis. Deze eeuwenoude Inca-stad trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld die komen om de prachtige architectuur en mysteriën van dit oude rijk te ontdekken.

De opname van Machu Picchu op de werelderfgoedlijst is gebaseerd op verschillende criteria, waaronder de unieke architectuur van de stad, de historische en culturele betekenis voor de Inca-beschaving en het belang van Machu Picchu als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Peru.

Volgens UNESCO “is de stedelijke, architecturale, archeologische en landschapswaarde van Machu Picchu van buiten de gewone betekenis”. UNESCO heeft ook bijgedragen aan de bescherming en het behoud van deze historische site door middel van verschillende initiatieven en samenwerkingen met de Peruaanse overheid.

Jaar van inschrijving op de lijst Criteria Bezoekers per jaar
1983 i, iii, iv meer dan 1 miljoen

De inschrijving van Machu Picchu op de UNESCO-werelderfgoedlijst heeft bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn van deze historische site en het belang ervan voor de wereldgeschiedenis. Het is een erkenning van de waarde van Machu Picchu als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Peru en als een belangrijke toeristische attractie voor reizigers van over de hele wereld.

Machu Picchu als Reisbestemming

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke reisbestemming met een mix van geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen, dan is Machu Picchu zeker iets voor jou. Deze oude Inca-stad, gelegen hoog in de Andes van Peru, is een van de meest populaire toeristische attracties ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Om Machu Picchu te bereiken, moet je eerst naar Cusco reizen, een stad in het zuidoosten van Peru. Vanaf daar zijn er verschillende opties om naar Machu Picchu te gaan, waaronder de beroemde Inca Trail. Deze meerdaagse trektocht is een van de meest iconische wandelroutes ter wereld en biedt een onvergetelijke reis naar de oude stad.

Als je niet zo’n fan bent van wandelen, zijn er ook andere manieren om Machu Picchu te bereiken, zoals het nemen van de trein vanuit Cusco naar Aguas Calientes, het dichtstbijzijnde dorp bij de archeologische vindplaats. Vanaf daar kun je een bus nemen naar Machu Picchu of te voet de berg beklimmen.

Het beste moment om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober. Het is belangrijk om vroeg te komen, want de toegang tot de site is beperkt tot een bepaald aantal bezoekers per dag.

Naast Machu Picchu zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals de Heilige Vallei, de stad Cusco zelf en het Titicacameer.

De Geheimen van Machu Picchu

Machu Picchu is al eeuwenlang een mysterie en bewaart nog steeds veel geheimen die niet volledig zijn ontrafeld. Archeologen hebben veel ontdekt over deze oude Inca-stad, maar er blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord.

Een van de grootste mysteries van Machu Picchu is waarom het werd gebouwd. Er zijn verschillende theorieën over de functie van de stad, waaronder dat het diende als een heiligdom voor de Inca’s of als een buitenverblijf voor de Inca-koning.

Een ander mysterie is hoe de Inca’s erin slaagden om zo’n indrukwekkende stad te bouwen op de steile hellingen van de Andes. Het is nog steeds niet volledig duidelijk hoe de Inca’s de zware stenen blokken op hun plaats hebben gekregen zonder het gebruik van wielen of hijskranen.

Een van de meest fascinerende kenmerken van Machu Picchu is de “Intihuatana” of zonnesteen. Deze steen staat in het centrum van de stad en wordt verondersteld te fungeren als een astronomisch observatorium. De exacte betekenis en functie van deze steen blijven echter een mysterie.

Er zijn ook verschillende onopgeloste vragen over de structuur van de stad. Waarom hebben sommige van de gebouwen en terrassen afwijkende vormen en afmetingen? Wat was het doel van de verschillende structuren in de stad, zoals de tempels en huizen?

Er zijn ook enkele verborgen kamers ontdekt in Machu Picchu die nog niet volledig zijn onderzocht. Deze kamers zijn afgesloten voor het publiek en blijven een mysterie voor wetenschappers en bezoekers.

Conclusie

De geheimen van Machu Picchu blijven fascineren en inspireren bezoekers van over de hele wereld. Hoewel er nog veel vragen onbeantwoord blijven, blijft deze archeologische vindplaats een van de meest intrigerende historische sites ter wereld.

Bezoek Machu Picchu en Ervaar de Magie Zelf

Als je van plan bent om naar Peru te reizen, mag een bezoek aan Machu Picchu niet ontbreken. Deze oude stad is een van de meest iconische toeristische attracties ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober. Tijdens deze periode zijn de weersomstandigheden ideaal om te wandelen en te genieten van het adembenemende uitzicht op de Andes.

Tickets en Toegang

Er zijn een beperkt aantal toegangstickets beschikbaar per dag, dus het is belangrijk om op tijd te boeken om teleurstelling te voorkomen. Tickets kunnen online worden gekocht via de officiële website van Machu Picchu.

Om de site te betreden, moet je je ticket en paspoort bij de ingang laten zien. Er zijn ook gidsen beschikbaar om je door de site te leiden en je meer te vertellen over de geschiedenis en betekenis van Machu Picchu.

Activiteiten en Accommodatie

Naast het verkennen van Machu Picchu zelf, zijn er ook tal van andere activiteiten beschikbaar in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld de nabijgelegen stad Aguas Calientes bezoeken, waar je kunt ontspannen in de warmwaterbronnen en genieten van de lokale keuken.

Er zijn ook tal van accommodatiemogelijkheden beschikbaar in de buurt van Machu Picchu, variërend van budgetvriendelijke hostels tot luxe spa-resorts. Veel reizigers kiezen ervoor om in Aguas Calientes te verblijven en de stad te verkennen voordat ze Machu Picchu bezoeken.

Ervaar de Magie van Machu Picchu

Een bezoek aan Machu Picchu is een ervaring die je niet snel zult vergeten. De schoonheid en mysterie van deze oude Inca-stad zijn werkelijk adembenemend. Vergeet niet om je camera mee te nemen en maak herinneringen die een leven lang meegaan.

Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een avonturier, of gewoon op zoek bent naar een unieke reisbestemming, Machu Picchu is de perfecte keuze. Ontdek de magie van deze verborgen wonderen zelf en ervaar de fascinerende geschiedenis van deze oude beschaving.

FAQ

Hoe oud is Machu Picchu?

Machu Picchu werd gebouwd in de 15e eeuw door de Inca’s en is dus meer dan 500 jaar oud.

Hoe hoog ligt Machu Picchu?

Machu Picchu ligt op een hoogte van ongeveer 2.430 meter boven zeeniveau.

Hoe kan ik naar Machu Picchu reizen?

Je kunt naar Machu Picchu reizen via de Inca Trail, de trein of met de bus vanuit Cusco.

Moet ik van tevoren een toegangsticket kopen?

Ja, het is noodzakelijk om van tevoren een toegangsticket te kopen, aangezien er maar een beperkt aantal bezoekers per dag worden toegelaten.

Wat zijn de openingstijden van Machu Picchu?

Machu Picchu is geopend van 6:00 uur ’s ochtends tot 17:30 uur ’s avonds.

Moet ik een gids inhuren tijdens mijn bezoek aan Machu Picchu?

Het is niet verplicht om een gids in te huren, maar het kan wel helpen om de geschiedenis en betekenis van de site beter te begrijpen.

Kan ik Machu Picchu in één dag bezoeken?

Ja, het is mogelijk om Machu Picchu in één dag te bezoeken, maar het kan ook de moeite waard zijn om langer te blijven om de omgeving te verkennen.

Zijn er accommodaties in de buurt van Machu Picchu?

Ja, er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in de buurt van Machu Picchu, variërend van luxe hotels tot eenvoudige hostels.

Wat is het beste seizoen om Machu Picchu te bezoeken?

Het droge seizoen van mei tot oktober wordt vaak beschouwd als de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken vanwege het gunstige weer.

Kan ik de zonsopgang bekijken vanaf Machu Picchu?

Ja, het is mogelijk om de zonsopgang te bekijken vanaf Machu Picchu, maar hiervoor moet je vroeg in de ochtend bij de site zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest