Rijksmuseum: waar kunst en geschiedenis samenkomen in Amsterdam

Rijksmuseum

Inhoudsopgave magazine artikel

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland, gelegen in de bruisende stad Amsterdam. Het museum heeft een unieke collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis, waaronder enkele van de meest bekende schilderijen van beroemde kunstenaars als Rembrandt en Vermeer.

Naast de vaste collectie, biedt het Rijksmuseum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen aan. Bezoekers kunnen genieten van diverse soorten kunstwerken en exposities die de rijke geschiedenis van Nederland en de kunstgeschiedenis in het algemeen weerspiegelen.

Of je nu een kunstliefhebber of een geschiedenisfanaat bent, het Rijksmuseum biedt voor elk wat wils. Lees verder om meer te weten te komen over de geschiedenis van het museum, de collectie, de tentoonstellingen en praktische informatie voor bezoekers.

Belangrijkste punten die je moet onthouden

 • Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland en ligt in Amsterdam.
 • Het museum heeft een uitgebreide collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis, met beroemde schilderijen van Rembrandt en Vermeer.
 • Naast de vaste collectie, biedt het Rijksmuseum ook tijdelijke tentoonstellingen aan.
 • Het museum biedt educatieve programma’s en online mogelijkheden, zoals virtuele rondleidingen, aan.
 • Praktische informatie over openingstijden, tickets en bereikbaarheid is beschikbaar voor bezoekers.
  .

De geschiedenis van Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is niet alleen een belangrijk museum in Nederland, maar ook een instelling met een rijke geschiedenis. Het museum werd gesticht in 1800, ten tijde van het bewind van Napoleon Bonaparte in Nederland. Destijds werd het museum opgericht als het Nationale Kunstgalerij van Nederland, een plek om belangrijke kunstwerken te verzamelen en te bewaren.

In de jaren die volgden, groeide de collectie van het museum gestaag. Het museum werd hernoemd tot het Rijksmuseum in 1885 en verhuisde in 1906 naar zijn huidige locatie aan het Museumplein in Amsterdam. Het gebouw zelf is een prachtig voorbeeld van Nederlandse architectuur uit de 19e eeuw.

Het Rijksmuseum heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Kunstwerken uit verschillende periodes en stijlen zijn er te vinden, van middeleeuwse schilderijen tot hedendaagse kunst. Het museum heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het behoud en de restauratie van belangrijke kunstwerken, zoals Rembrandts Nachtwacht.

Vandaag de dag blijft het Rijksmuseum een belangrijke instelling voor kunstliefhebbers en geschiedenisliefhebbers uit de hele wereld. De collectie blijft groeien en evolueren, en het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen en educatieve programma’s om bezoekers te informeren en te inspireren. Het Rijksmuseum staat bekend om zijn uitgebreide collectie van Nederlandse kunst, en blijft een belangrijke instelling voor zowel kunstliefhebbers als historici.

“Het Rijksmuseum heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse kunstgeschiedenis.”

De collectie van Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een zeer diverse collectie van meer dan 1 miljoen kunstwerken en historische voorwerpen. Deze zijn niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit andere delen van de wereld. De nadruk ligt echter op de Nederlandse kunst, met werken uit de middeleeuwen tot hedendaagse kunst.

Een groot deel van de collectie bestaat uit schilderijen, waaronder enkele van de beroemdste schilderijen ter wereld van Nederlandse meesters, zoals Rembrandt en Vermeer. Naast schilderijen bevat de collectie ook sculpturen, meubelen, textiel, zilverwerk, prenten, tekeningen en fotografie. Het museum presenteert deze kunstwerken op een manier die hun artistieke en historische waarde benadrukt.

Een van de meest bekende schilderijen in de collectie van het Rijksmuseum is “De Nachtwacht” van Rembrandt. Het schilderij is een van ’s werelds beroemdste schilderijen en toont een groep schutters. Andere bekende schilderijen die in het museum te vinden zijn, zijn “Het Melkmeisje” en “Het Meisje met de Parel” van Vermeer.

De collectie van het Rijksmuseum is opgedeeld in verschillende afdelingen, waaronder:

Afdeling Collectie
Nederlandse Schilderkunst Schilderijen uit de Gouden Eeuw tot 1900
Aziatische Kunst Kunst van het Midden-Oosten, India, China, Japan en Indonesië
Prenten en Tekeningen Gedrukte grafiek en tekeningen van de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd
Kunstnijverheid Zilver, glaswerk, porselein, meubels en textiel uit de middeleeuwen tot de 20e eeuw

De collectie van het Rijksmuseum biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis van Nederland en de Nederlandse kunst te ontdekken en te waarderen.

schilderijen in Rijksmuseum

Tentoonstellingen bij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt regelmatig een breed scala aan tentoonstellingen die bezoekers de kans geven om verschillende soorten kunst te ontdekken. Of je nu geïnteresseerd bent in moderne of historische kunst, er is altijd wel iets voor jou te zien in het museum.

Een van de huidige tentoonstellingen bij Rijksmuseum is “Slavernij”, een indringende en informatieve expositie over de rol van Nederland in de trans-Atlantische slavenhandel. Het museum toont deze geschiedenis op een eerlijke en respectvolle manier, en de tentoonstelling werpt een nieuw licht op dit duistere hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis.

Een andere tentoonstelling die momenteel te zien is, is “Alle Rembrandts”, een eerbetoon aan een van de grootste Nederlandse kunstenaars aller tijden. De tentoonstelling presenteert een selectie van Rembrandts schilderijen, tekeningen en etsen uit de collectie van het museum, waaronder enkele van zijn meest iconische werken. Deze tentoonstelling is een must-see voor kunstliefhebbers en bewonderaars van Rembrandt.

Als je naar Amsterdam gaat, zorg er dan voor dat je de tentoonstellingen bij Rijksmuseum meeneemt in je reisplannen. Het is een geweldige manier om de veelzijdige kunstscene van Nederland te ontdekken en te genieten van de culturele hoogtepunten van de stad.

Rembrandt en Vermeer in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie van 1 miljoen objecten, waaronder 8000 schilderijen. Het museum is beroemd om zijn collectie van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Bezoekers kunnen in het Rijksmuseum enkele van de beroemdste werken van Rembrandt en Vermeer zien.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn was een van de grootste schilders en etser van de Europese kunstgeschiedenis. In het Rijksmuseum vind je maar liefst 22 schilderijen en een groot aantal etsen en tekeningen van Rembrandt. Enkele van zijn beroemdste werken zijn:

Naam schilderij Jaartal
De Nachtwacht 1642
De Joodse Bruid 1665 – 1669
Zelfportret met twee cirkels 1660 – 1662

Johannes Vermeer was een Nederlands kunstschilder uit de 17e eeuw en is beroemd om zijn verfijnde techniek en subtiele gebruik van kleuren. Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen van Vermeer, waaronder zijn bekendste schilderij:

 1. Meisje met de parel (1665)
 2. Gezicht op huizen in Delft (1660-1661)
 3. Het Melkmeisje (1658-1660)
 4. Diana en haar nimfen (1653-1654)

In het Rijksmuseum zijn er ook werken van andere Hollandse meesters, zoals Frans Hals, Jan Steen en nog veel meer te bewonderen.

Rijksmuseum: Het Melkmeisje van Vermeer

Praktische informatie voor bezoekers

Als je het Rijksmuseum wilt bezoeken, zijn hier een paar handige tips om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Openingstijden

Het Rijksmuseum is elke dag geopend, behalve op 1 januari. De openingstijden zijn als volgt:

Dag Tijden
Maandag – Zondag 9:00 – 17:00

Houd er rekening mee dat de laatste toegang tot het museum om 16:30 uur is. Het kan druk zijn bij het museum, vooral in het hoogseizoen, dus plan je bezoek vooruit en kom op tijd om lange wachtrijen te vermijden.

Tickets

Om het Rijksmuseum te bezoeken, moet je een ticket kopen. Tickets kunnen online worden gekocht via de officiële website van het museum of ter plaatse bij de ticketbalie. Je kunt ook een audiotour boeken om meer te leren over de kunstwerken en geschiedenis van het museum. Maar als je slim bent dan koop je een Amsterdam Card, waarbij je geniet van vele voordelen.

Amsterdam Card kopen

De Amsterdam Card is een essentiële toevoeging voor bezoekers van Amsterdam, passend bij de thematiek van kunst en geschiedenis zoals belichaamd door het Rijksmuseum. Deze digitale kaart biedt gratis toegang tot circa 60 musea en attracties, inclusief rondvaarten en wandeltochten. Daarnaast biedt de Amsterdam Card kortingen op topattracties en gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad. De kaart, geldig voor 24 tot 120 uur, verrijkt de culturele en historische ervaring in Amsterdam aanzienlijk.

Locatie

Het Rijksmuseum is gelegen in het centrum van Amsterdam, aan het Museumplein 1. Het is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, waaronder de tram en metro. Als je met de auto komt, zijn er parkeermogelijkheden in de omgeving, maar houd er rekening mee dat parkeren in Amsterdam duur is.

We hopen dat deze informatie je helpt bij het plannen van je bezoek aan het Rijksmuseum. Geniet van de kunst en geschiedenis die het museum te bieden heeft!

Educatieve programma’s bij Rijksmuseum

Het Rijksmuseum biedt een breed scala aan educatieve programma’s voor verschillende doelgroepen. Of je nu een schoolgroep bent, een familie met kinderen, een volwassene of een groep mensen met een beperking, er zijn programma’s die iedereen in staat stellen om het museum en zijn collectie te ontdekken.

Rondleidingen

De populairste optie voor bezoekende groepen zijn de rondleidingen. Onder begeleiding van een professionele gids kunnen de bezoekers de hoogtepunten van de collectie ontdekken en meer te weten komen over de geschiedenis en achtergrond van de kunstwerken. Er zijn verschillende soorten rondleidingen beschikbaar, zoals thematische rondleidingen die zich richten op specifieke kunstwerken of periodes, en interactieve rondleidingen die actieve deelname van de bezoekers vereisen.

Workshops en Masterclasses

Naast de rondleidingen biedt het Rijksmuseum ook workshops en masterclasses aan. Hier kunnen bezoekers hands-on ervaring opdoen met verschillende aspecten van de kunst, zoals schilderen, weven, of het maken van een eigen kunstwerk geïnspireerd op de collectie. Er zijn ook masterclasses die zich richten op specifieke technieken die in de kunstwerken van het museum worden gebruikt, bijvoorbeeld het gebruik van licht en schaduw in schilderijen.

Familieprogramma’s

Voor gezinnen met kinderen biedt het Rijksmuseum speciale programma’s aan die geschikt zijn voor jonge bezoekers. Deze programma’s zijn gericht op het actief betrekken van de kinderen bij de kunstwerken en het maken van hun eigen kunstwerken. Er zijn ook spannende speurtochten beschikbaar, waarmee kinderen de verschillende zalen van het museum kunnen ontdekken terwijl ze een speciale missie volbrengen.

Groepsprogramma’s

Voor groepen van volwassenen of mensen met een beperking biedt het Rijksmuseum aangepaste programma’s aan die zijn ontworpen om aan specifieke eisen en belangen te voldoen. Deze programma’s omvatten aangepaste rondleidingen en workshops, maar ook meer passieve activiteiten zoals lezingen en presentaties. Er zijn ook mogelijkheden voor teambuilding activiteiten en bedrijfsuitjes.

Kortom, het Rijksmuseum biedt educatieve programma’s voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis, ongeacht leeftijd of achtergrond. Bezoek de officiële website van het Rijksmuseum voor meer informatie over deze programma’s en hoe je ze kunt boeken.

Online mogelijkheden bij Rijksmuseum

Ben je niet in staat om het museum te bezoeken? Of wil je gewoon het Rijksmuseum vanuit huis ervaren? Gelukkig biedt het Rijksmuseum verschillende online mogelijkheden zodat je toch kunt genieten van de collectie en de kunstwerken.

Digitale collectie

Als je de collectie van het Rijksmuseum wilt bekijken vanuit huis, dan kun je naar de website gaan en de digitale collectie verkennen. Via de website heb je toegang tot meer dan 700.000 kunstwerken en historische objecten. Zo kun je bijvoorbeeld de werken van Rembrandt en Vermeer van dichtbij bekijken. Het is alsof je in het museum rondloopt, maar dan vanuit huis.

Virtuele rondleiding

Voor een interactievere ervaring kun je een virtuele rondleiding volgen. Met de virtuele rondleiding loop je door het museum en kun je dichterbij de kunstwerken komen. De rondleiding biedt een ervaring die vergelijkbaar is met een fysiek bezoek. Je kunt zelf bepalen welke werken je wilt bekijken en hoe lang je bij een werk wilt blijven.

Het Rijksmuseum staat bekend om zijn uitgebreide collectie van Nederlandse kunst en de historische waarde. Of je nu het museum bezoekt of online bekijkt, de kunstwerken en geschiedenis van het Rijksmuseum blijven fascinerend.

FAQ

Wat is het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum is het nationale museum van Nederland, gelegen in Amsterdam. Het huisvest een rijke collectie kunstwerken en heeft een grote historische waarde.

Welke bekende Nederlandse kunstenaars zijn te vinden in het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum heeft werken van bekende Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt en Vermeer in haar collectie.

Wat is de geschiedenis van het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum kent een lange geschiedenis. Het museum is opgericht in 1800 en heeft sindsdien vele mijlpalen in de kunstgeschiedenis van Nederland meegemaakt.

Wat voor soort kunstwerken zijn er te vinden in het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum heeft een gevarieerde collectie, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van verschillende periodes en stijlen.

Worden er tentoonstellingen gehouden in het Rijksmuseum?

Ja, het Rijksmuseum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Deze variëren van hedendaagse kunst tot historische exposities.

Welke informatie is handig voor bezoekers van het Rijksmuseum?

Voor bezoekers is het handig om de openingstijden en ticketprijzen te weten. Als ook dat de informatie over de Amsterdam Card, waarmee je meerdere musea en attracties in de hoofdstad van Amsterdam kunt bezoeken. Ook is het handig om te weten hoe het museum te bereiken is en waar op te letten tijdens het bezoek.

Heeft het Rijksmuseum educatieve programma’s?

Ja, het Rijksmuseum biedt educatieve programma’s aan, waaronder rondleidingen en workshops voor verschillende doelgroepen, zoals scholen en gezinnen.

Kan ik het Rijksmuseum online bezoeken?

Ja, het Rijksmuseum biedt online mogelijkheden zoals virtuele rondleidingen en toegang tot de digitale collectie, zodat mensen over de hele wereld de kunstwerken en geschiedenis van het museum kunnen ervaren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest