Rood licht therapie vs blauw licht: de verschillen uitgelegd

Rood licht therapie vs blauw licht: de verschillen uitgelegd

Inhoudsopgave magazine artikel

Als het gaat om lichttherapie, zijn er verschillende kleuren licht die gebruikt kunnen worden om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Twee van de meest populaire vormen van lichttherapie zijn rood licht therapie en blauw licht therapie. Hoewel beide vormen van therapie hun eigen unieke voordelen hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel zullen we de verschillen tussen rood licht therapie en blauw licht therapie uitleggen en hoe ze kunnen worden toegepast voor verschillende doeleinden.

Rood licht therapie

Wat is rood licht therapie?

Rood licht therapie, ook wel bekend als low-level laser therapie (LLLT), maakt gebruik van een specifieke golflengte van rood licht om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Deze therapie is gebaseerd op het principe dat bepaalde golflengten van licht kunnen doordringen in de huid en de cellulaire functie kunnen stimuleren.

Enkele van de voordelen van rood licht therapie zijn onder andere:

 • Verbeterde wondgenezing
 • Verlichting van pijn en ontsteking
 • Stimulatie van de haargroei
 • Verbetering van de huidconditie
  .

Rood licht therapie wordt vaak gebruikt in schoonheidssalons en wellnesscentra voor huidverjonging en het verminderen van rimpels. Het wordt ook gebruikt door fysiotherapeuten en sporters voor het behandelen van blessures en het bevorderen van herstel.

Rood licht therapie vs blauw licht: de verschillen uitgelegd

Wat is blauw licht therapie?

Blauw licht therapie maakt gebruik van een specifieke golflengte van blauw licht om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Blauw licht heeft een kortere golflengte en hogere energie dan rood licht, waardoor het dieper in de huid kan doordringen.

Enkele van de voordelen van blauw licht therapie zijn onder andere:

 • Behandeling van acne
 • Verbetering van de stemming en slaap
 • Regulering van het circadiane ritme
 • Verlichting van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)
  .

Blauw licht therapie wordt vaak gebruikt in dermatologische klinieken en schoonheidssalons voor de behandeling van acne. Het wordt ook gebruikt in lichttherapie lampen om de stemming en slaap te verbeteren, vooral bij mensen die lijden aan seizoensgebonden affectieve stoornis.

De verschillen tussen rood licht therapie en blauw licht therapie

Hoewel zowel rood licht therapie als blauw licht therapie gezondheidsvoordelen bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

Golflengte

Het belangrijkste verschil tussen rood licht therapie en blauw licht therapie is de golflengte van het licht dat wordt gebruikt. Rood licht therapie maakt gebruik van een golflengte van ongeveer 630-700 nanometer, terwijl blauw licht therapie een golflengte van ongeveer 400-450 nanometer gebruikt.

Doordringbaarheid

Vanwege de langere golflengte kan rood licht dieper in de huid doordringen dan blauw licht. Dit maakt rood licht therapie effectiever voor het stimuleren van de cellulaire functie en het bevorderen van herstel.

Toepassingen

Rood licht therapie wordt vaak gebruikt voor huidverjonging, wondgenezing en pijnverlichting. Blauw licht therapie daarentegen wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van acne, het verbeteren van de stemming en slaap, en het reguleren van het circadiane ritme.

Koop rood licht of blauw licht lampen voor thuis

Rood licht therapie en blauw licht therapie zijn beide effectieve vormen van lichttherapie met verschillende toepassingen en voordelen. Roodlichttherapie is ideaal voor huidverjonging, wondgenezing en pijnverlichting, terwijl blauw licht therapie voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van acne, het verbeteren van de stemming en slaap, en het reguleren van het circadiane ritme.

Of je nu op zoek bent naar een natuurlijke manier om je huid te verbeteren, pijn te verlichten of je stemming en slaap te verbeteren, lichttherapie kan een effectieve oplossing zijn. Raadpleeg altijd een professional voordat je begint met een lichttherapiebehandeling om ervoor te zorgen dat je de juiste golflengte en intensiteit van licht gebruikt voor jouw specifieke behoeften.

Als je meer wilt weten over rood licht therapie, blauw licht therapie en andere vormen van lichttherapie, kun je terecht op vindenopinternet.nl. Onze website biedt uitgebreide informatie en bronnen over verschillende gezondheidsonderwerpen, waaronder lichttherapie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest