Voordelen van het kopen van een tweedehands auto

Voordelen van het kopen van een tweedehands auto

Inhoudsopgave magazine artikel

Als je een auto wilt kopen, is een tweedehands auto zeker het overwegen waard. Het kopen van een tweedehands auto heeft namelijk vele voordelen waar je van kunt profiteren. Bovendien is het kopen van een tweedehands auto vaak een stuk voordeliger dan het kopen van een nieuwe auto. In dit artikel bespreken we waarom het kopen van een tweedehands auto zo aantrekkelijk is en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Een van de belangrijkste voordelen van het kopen van een tweedehands auto is natuurlijk de lagere prijs. Doordat een auto na aankoop gelijk al flink in waarde daalt, kun je door het kopen van een tweedehands auto veel geld besparen. Bovendien zijn de afschrijvingskosten van een tweedehands auto lager dan die van een nieuwe auto, waardoor je ook op de langere termijn geld bespaart.

Een ander voordeel van het kopen van een tweedehands auto is de ruimere keuze. Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, ben je vaak beperkt tot de nieuwste modellen en uitvoeringen. Bij tweedehands auto’s heb je echter veel meer keuze, waardoor de kans groter is dat je een auto vindt die perfect bij jouw wensen en budget past.

Bovendien kun je door het kopen van een tweedehands auto soms een luxere auto kopen voor hetzelfde budget. Zo kun je bijvoorbeeld een auto kopen die normaal gesproken boven jouw budget valt, maar die door de afschrijvingen nu binnen bereik is.

Belangrijkste punten

 • Het kopen van een tweedehands auto is vaak veel voordeliger dan het kopen van een nieuwe auto.
 • Door het ruimere aanbod heb je meer keuze bij het kopen van een tweedehands auto.
 • Je kunt bij het kopen van een tweedehands auto soms een luxere auto kopen voor hetzelfde budget.
 • De afschrijvingskosten van een tweedehands auto zijn lager dan die van een nieuwe auto.
 • Een tweedehands auto kopen is dus een slimme keuze als je geld wilt besparen en toch een goede auto wilt hebben.
  .

Waarom een tweedehands auto kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een tweedehands auto te kopen. Een van de belangrijkste redenen is de lagere aanschafprijs in vergelijking met een nieuwe auto. Voor hetzelfde budget kun je vaak een luxere auto kopen als je voor een tweedehands exemplaar gaat. Daarnaast is het aanbod van tweedehands auto’s vaak groter, wat betekent dat je meer keuze hebt en de kans groter is dat je de auto vindt die bij jou past.

Een tweedehands auto is ook voordelig omdat de meeste auto’s de meeste afschrijving al hebben gehad. Als je een nieuwe auto koopt, verliest deze in de eerste jaren veel van zijn waarde. Bij een tweedehands auto is deze afschrijving al achter de rug, wat betekent dat je minder geld verliest als je de auto na een aantal jaar weer verkoopt.

Bovendien zijn tweedehands auto’s vaak al ingelopen en zijn eventuele kinderziektes al verholpen. Hierdoor weet je beter wat je kunt verwachten van de auto en zijn er minder verrassingen wat betreft onderhoud en eventuele reparaties.

“Een van de belangrijkste redenen om een tweedehands auto te kopen is de lagere aanschafprijs in vergelijking met een nieuwe auto.”

Al met al zijn er veel goede redenen om te kiezen voor een tweedehands auto. Of je nu op zoek bent naar een voordelige optie of juist een specifiek model wilt hebben, een tweedehands auto kan een slimme keuze zijn.

redenen tweedehands auto kopen

Besparen met een tweedehands auto

Een van de grootste voordelen van het kopen van een tweedehands auto is de financiële besparing. Niet alleen is de aanschafprijs van een tweedehands auto lager dan die van een nieuwe auto, maar ook de afschrijvingskosten zijn lager. Bovendien zijn er nog meer manieren om te besparen met een tweedehands auto.

Lagere verzekeringskosten

Verzekeringsmaatschappijen berekenen de premie van de autoverzekering op basis van een aantal factoren, waaronder de waarde van de auto. Omdat een tweedehands auto minder waard is dan een nieuwe auto, zijn de verzekeringskosten vaak lager. Daarnaast kan het ook voordelig zijn om te kiezen voor een minder uitgebreide dekking, zoals alleen een WA-verzekering.

Lagere belasting

Naast de verzekering zijn ook de belastingkosten lager bij een tweedehands auto. De wegenbelasting wordt namelijk bepaald aan de hand van de leeftijd en de CO2-uitstoot van de auto. Oudere auto’s hebben vaak een lagere uitstoot en zijn daardoor voordeliger in belasting.

Besparing op onderhoud en reparaties

Een nieuwe auto heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan een oudere auto. Bij een tweedehands auto is het daarom verstandig om vooraf goed te kijken naar de staat van de auto en te controleren of er eventuele reparaties nodig zijn. Door hiermee rekening te houden bij de aankoop, kun je besparen op toekomstige kosten.

Kostenpost Nieuwe auto Tweedehands auto
Aanschafprijs Hoog Lager
Afschrijvingskosten Hoog Lager
Verzekeringskosten Hoog Lager
Belastingkosten Hoog Lager
Onderhoud en reparaties Weinig Meer, maar door slim te kopen kan je besparen

Al met al zijn er genoeg manieren om te besparen met een tweedehands auto. Bovendien is het hergebruiken van een auto ook nog eens duurzaam. Door bewust te kiezen voor een voordelige tweedehands auto, kun je flink wat geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.

besparen met tweedehands auto

Betrouwbaarheid van een tweedehands auto

Een van de grootste zorgen bij het kopen van een tweedehands auto is de betrouwbaarheid ervan. Niemand wil tenslotte een auto kopen die binnenkort alweer kapot gaat. Gelukkig zijn er manieren om de betrouwbaarheid van een tweedehands auto te beoordelen, zodat je met vertrouwen je aankoop kunt doen.

Autohistorierapport

Een autohistorierapport kan veel inzicht geven in de geschiedenis van de auto die je overweegt te kopen. Dit rapport bevat informatie over onder andere het aantal eigenaren, eventuele ongevallen waarbij de auto betrokken is geweest en de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Het is belangrijk om het autohistorierapport van elke auto die je overweegt te kopen te controleren. Dit kan je helpen om eventuele problemen in het verleden te ontdekken en te bepalen of de auto betrouwbaar is.

Keuring door een monteur

Het is altijd verstandig om een tweedehands auto te laten keuren door een monteur voordat je deze aanschaft. De monteur kan controleren of er eventuele problemen zijn met de auto en of deze in goede staat verkeert. Zo kun je er zeker van zijn dat je een betrouwbare tweedehands auto koopt.

Proefrit maken

Het maken van een proefrit is een belangrijke stap bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een tweedehands auto. Tijdens de proefrit kun je niet alleen beoordelen hoe de auto rijdt, maar ook of er eventuele problemen zijn met de auto. Kijk bijvoorbeeld naar zaken zoals de wegligging, de remmen en de koppeling. Als alles soepel verloopt en er zijn geen opvallende problemen, dan kan dit duiden op een betrouwbare auto.

Tips voor het kopen van een betrouwbare tweedehands auto

 • Besteed voldoende tijd aan het zoeken naar de juiste auto. Haastige spoed is zelden goed.
 • Controleer het autohistorierapport van de auto die je overweegt te kopen.
 • Bepaal je budget voordat je gaat zoeken naar een tweedehands auto. Zo voorkom je dat je een auto koopt die eigenlijk te duur is.
 • Laat de auto keuren door een monteur voordat je deze aanschaft.
 • Maak een proefrit in de auto om deze zelf te ervaren en te beoordelen.
 • Koop je de auto bij een dealer? Kies dan voor een BOVAG-dealer, deze biedt extra garanties en zekerheid.

De voordelige keuze: occasion kopen

Als je op zoek bent naar een voordelige optie voor een nieuwe auto, dan is het kopen van een occasion een slimme keuze. Er zijn veel voordelen verbonden aan het kopen van een tweedehands auto, zowel financieel als duurzaamheidsgericht. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Lagere aanschafprijs

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het kopen van een occasion is de lagere aanschafprijs. Vaak kun je voor hetzelfde budget een auto kopen die luxer is dan de budgetversie van een nieuw model. Dit betekent dat je meer waar voor je geld krijgt en dat je veel opties hebt om uit te kiezen.

Lage afschrijvingskosten

Een ander financieel voordeel is dat een occasion over het algemeen minder afschrijven dan nieuwe auto’s. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de hoge waardedaling in de eerste paar jaar van bezit. Hierdoor kun je de auto later weer doorverkopen voor een redelijke prijs en bouw je niet zoveel verlies op als bij een nieuwe auto.

Duurzaamheidsvoordelen

Het kopen van een occasion is ook een duurzame keuze, omdat het hergebruiken van een auto bijdraagt aan het verminderen van afval en het behoud van grondstoffen. Bovendien zijn er minder nieuwe auto’s nodig op de weg, wat helpt bij het verminderen van CO2-uitstoot en zorgt voor minder belasting van natuurlijke hulpbronnen. Het is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

FAQ

Wat zijn de voordelen van het kopen van een tweedehands auto?

Het kopen van een tweedehands auto heeft verschillende voordelen, zoals lagere prijzen en lage afschrijvingskosten.

Waarom kiezen mensen voor een tweedehands auto?

Mensen kiezen vaak voor een tweedehands auto vanwege de lagere aanschafprijs, de ruimere keuze en de mogelijkheid om een luxere auto te kopen voor hetzelfde budget.

Hoe kan ik besparen met een tweedehands auto?

Je kunt besparen met een tweedehands auto door onder andere lagere verzekeringskosten, lagere belasting en mogelijke besparingen op onderhoud en reparaties.

Hoe betrouwbaar zijn occasions?

Occasions zijn betrouwbaar, maar het is belangrijk om goed op te letten bij het kopen ervan. We geven tips om een betrouwbare tweedehands auto te kopen en hoe je de staat van de auto kunt beoordelen.

Wat zijn de voordelen van tweedehands auto’s?

Naast de financiële voordelen, zoals lagere aanschafprijs en afschrijvingskosten, zijn tweedehands auto’s ook duurzaam omdat ze hergebruikt worden. Ze dragen bij aan een circulaire economie en verminderen de vraag naar nieuwe auto’s.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest