wat kost een m3 openhaardhout

wat kost een m3 openhaardhout

Inhoudsopgave magazine artikel

Bent u op zoek naar openhaardhout en wilt u weten wat de kosten zijn per m3? In dit artikel gaan we de actuele prijzen bespreken van openhaardhout en geven we u tips voor het kiezen van kwalitatief hout voor uw haard.

Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn voordat u openhaardhout aanschaft. Door de prijzen te vergelijken, kunt u een weloverwogen keuze maken en zorgen dat u niet te veel betaalt.

In het volgende gedeelte van dit artikel zullen we dieper ingaan op de actuele prijzen van openhaardhout per m3. We zullen verschillende tarieven bespreken en u informeren over de prijzen van openhaardhout per kubieke meter.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de kosten van openhaardhout en hoe u kwalitatief hout kunt kiezen voor uw haard.

Actuele prijzen openhaardhout per m3

Voor degenen die op zoek zijn naar openhaardhout, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de actuele prijzen. Om u te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing, zullen we in deze sectie dieper ingaan op de prijzen van openhaardhout per m3.

De prijzen van openhaardhout kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de houtsoort en de regio waarin u woont. Over het algemeen geldt dat hardhout duurder is dan zachthout vanwege de hogere dichtheid en langere brandtijd. Daarnaast spelen seizoensgebonden factoren en marktvraag ook een rol.

Tarieven voor openhaardhout

De tarieven voor openhaardhout kunnen per leverancier verschillen. Het is verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken voordat u een aankoop doet. Online marktplaatsen en lokale houtleveranciers zijn goede bronnen om prijzen te vergelijken.

Houtleverancier A: €XX per m3

Houtleverancier B: €XX per m3

Houtleverancier C: €XX per m3

Deze tarieven zijn slechts voorbeelden en kunnen variëren. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om een idee te krijgen van de gemiddelde prijzen in uw regio.

Prijzen openhaardhout per kubieke meter

De prijzen van openhaardhout worden vaak per kubieke meter (m3) berekend. Het is belangrijk om te weten hoeveel hout u nodig heeft, zodat u de kosten nauwkeurig kunt inschatten. Daarnaast is het handig om te weten dat sommige leveranciers kortingen bieden bij grotere aankopen.

Om u een idee te geven van de prijzen per kubieke meter, volgt hier een lijst met gemiddelde prijsindicaties:

 • Zachthout: €XX – €XX per m3
 • Hardhout: €XX – €XX per m3
 • Gekloofd hout: €XX – €XX per m3
 • Natuurlijk gedroogd hout: €XX – €XX per m3

Let op dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en kunnen variëren. Factoren zoals de houtsoort, kwaliteit, en leverancier beïnvloeden de uiteindelijke prijs.

Door op de hoogte te zijn van de actuele prijzen van openhaardhout per m3 kunt u een weloverwogen keuze maken bij het kopen van uw brandhout. Vergeet niet om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit en duurzaamheid van het hout.

Kwaliteit van openhaardhout

In deze sectie gaan we dieper in op de kwaliteit van openhaardhout. Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatief openhaardhout, omdat dit zorgt voor een goede en efficiënte verbranding in uw haard. Daarnaast minimaliseert kwaliteitshout ook de kans op rookontwikkeling en creëert het een aangename warmte en sfeer in uw huis.

Een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit van openhaardhout is het vochtgehalte. Het hout moet goed gedroogd zijn voordat u het gebruikt in uw haard. Dit zorgt voor een optimale verbranding en voorkomt dat het hout gaat roken. Kwalitatief openhaardhout heeft meestal een vochtgehalte van onder de 20%. U kunt dit controleren door te kijken naar scheuren in het hout en door een vochtigheidsmeter te gebruiken.

Een ander aspect is de houtsoort. Verschillende houtsoorten hebben verschillende verbrandingseigenschappen en warmteafgifte. Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor openhaarden, zoals eikenhout, berkenhout en beukenhout. Het is belangrijk om te kiezen voor hout dat goed droog is en dat langzaam en gelijkmatig brandt.

Kenmerken van kwalitatief openhaardhout:

 • Laag vochtgehalte (minder dan 20%)
 • Goed gedroogd hout
 • Geen schimmel of rot
 • Harde houtsoorten
 • Egaal gekloofd

“Kwaliteit van openhaardhout is essentieel voor een goede verbranding en een aangename sfeer in huis.”

Let bij het kiezen van openhaardhout op bovenstaande kenmerken. Kwalitatief openhaardhout brandt langer, efficiënter en zorgt voor minder rookontwikkeling. U kunt openhaardhout met goede kwaliteit kopen bij gespecialiseerde leveranciers. Zorg ervoor dat u het hout op een droge plaats opslaat, zodat het zijn kwaliteit behoudt.

Soorten openhaardhout

Als het gaat om openhaardhout, zijn er verschillende soorten hout waaruit u kunt kiezen. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan op verschillende manieren bijdragen aan uw haardvuurervaring. Hieronder vindt u een overzicht van enkele populaire soorten openhaardhout.

Eikenhout

Eikenhout is een veel voorkomende keuze voor openhaarden vanwege de langzame en gelijkmatige verbranding. Het heeft een hoog energiegehalte en zorgt voor een langdurige warmteafgifte. Bovendien geeft eikenhout een heerlijke geur af tijdens het branden, waardoor het een favoriet is bij veel mensen.

Beukenhout

Beukenhout is een andere populaire keuze vanwege zijn langzame verbranding en hoge warmteafgifte. Het produceert een mooie vlam en brandt gelijkmatig, waardoor het ideaal is voor langdurige verwarming. Beukenhout heeft ook weinig vonken en rook, waardoor het een schone en efficiënte brandstof is.

Berkenhout

Berkenhout is bekend om zijn heldere vlammen en knisperend geluid tijdens het verbranden. Het is gemakkelijk aan te steken en brandt snel, waardoor het ideaal is om uw haard snel op temperatuur te brengen. Berkenhout heeft ook een aangename geur, waardoor het een favoriet is bij veel mensen die van de sfeer van een haardvuur genieten.

Essenhout

Essenhout is een houtsoort die bekend staat om zijn goede verbrandingseigenschappen. Het heeft een hoog energiegehalte en brandt langzaam en gelijkmatig. Essenhout produceert ook weinig rook en vonken, waardoor het een veilige optie is voor binnenhaarden.

Naast deze populaire soorten openhaardhout zijn er nog vele andere houtsoorten waaruit u kunt kiezen, zoals grenen, fruitbomenhout en notenhout. Elk hout heeft zijn eigen kenmerken en kan een unieke ambiance creëren in uw huis. Experimenteer met verschillende soorten openhaardhout om te ontdekken welke het beste bij uw smaak en behoeften past.

Denk eraan om altijd droog hout te gebruiken, omdat vochtig hout moeilijker brandt en meer rook produceert. Zorg er ook voor dat u uw openhaard regelmatig laat reinigen en controleren door een professional om de veiligheid te waarborgen.

soorten openhaardhout

Het kopen van openhaardhout

Als u van plan bent openhaardhout te kopen, zijn er enkele belangrijke factoren waar u op moet letten. Hier zijn enkele handige tips om u te helpen bij het aanschaffen van openhaardhout per m3.

Kwaliteit is belangrijk

De kwaliteit van het openhaardhout is essentieel voor een efficiënte en veilige verbranding. Zorg ervoor dat u hout van goede kwaliteit koopt dat goed gedroogd is en weinig vocht bevat. Vochtig hout kan rookontwikkeling en een onvolledige verbranding veroorzaken.

Waar kunt u openhaardhout kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar u openhaardhout kunt kopen. Denk aan tuincentra, bouwmarkten, online winkels en lokale houtleveranciers. Het is raadzaam om bij betrouwbare verkopers te kopen die hoogwaardig openhaardhout aanbieden.

Let op de hoeveelheid

Bij het kopen van openhaardhout per m3 is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te selecteren. Meet de ruimte van uw openhaard op en bepaal de hoeveelheid hout die u nodig heeft om voldoende warmte te genereren. Het is beter om iets te veel hout te hebben dan te weinig, zodat u altijd genoeg hebt voor een gezellig vuur.

Als u openhaardhout per m3 wilt aanschaffen, kunt u ook overwegen om het hout te laten leveren. Veel houtleveranciers bieden levering aan huis, wat het proces gemakkelijker maakt.

“Koop uw openhaardhout bij betrouwbare verkopers die hoogwaardig hout aanbieden.”

Het kopen van openhaardhout kan een leuke en praktische ervaring zijn. Met de juiste kennis en aandacht voor kwaliteit en hoeveelheid, kunt u genieten van een knapperend vuur in uw open haard. Vergeet niet om altijd de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen bij het stoken van openhaardhout.

Duurzaamheid van openhaardhout

Het belang van duurzaamheid bij het kiezen van openhaardhout kan niet genoeg benadrukt worden. Milieuvriendelijk openhaardhout draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en de vermindering van onze ecologische voetafdruk. Het is daarom essentieel om te weten waar u op moet letten als het gaat om duurzaam openhaardhout.

Wat is duurzaam openhaardhout?

Duurzaam openhaardhout wordt geproduceerd met respect voor het milieu en voldoet aan bepaalde criteria die de duurzaamheid waarborgen. Dit betekent dat het hout afkomstig is van goed beheerde bossen, waarbij er rekening wordt gehouden met de biodiversiteit en het behoud van de ecosystemen.

“Het gebruik van duurzaam openhaardhout draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en de vermindering van onze ecologische voetafdruk.”

Voordelen van duurzaam openhaardhout

Het gebruik van duurzaam openhaardhout heeft verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor uzelf:

 • Het vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.
 • Het draagt bij aan het behoud van bossen en het behoud van biodiversiteit.
 • Het zorgt voor efficiëntere verbranding en hogere warmteafgifte.
 • Het geeft u gemoedsrust, wetende dat u een milieuvriendelijke keuze maakt.

Opties voor milieuvriendelijk openhaardhout

Er zijn verschillende opties als het gaat om het kiezen van milieuvriendelijk openhaardhout:

 1. Hout uit duurzaam beheerde bossen met het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council).
 2. Hout uit lokale bronnen om de transportafstand te minimaliseren.
 3. Resthout en snoeihout uit onderhoudswerkzaamheden.

Door te investeren in duurzaam openhaardhout draagt u bij aan een betere toekomst voor onze planeet. Kies voor milieuvriendelijk openhaardhout en geniet op een verantwoorde manier van uw haardvuur.

Opslag en drogen van openhaardhout

In deze sectie geven we handige tips over het opslaan en drogen van openhaardhout. Het correct opslaan en drogen van uw openhaardhout is essentieel voor een optimale verbranding en verwarming. Hieronder volgen enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat uw openhaardhout van goede kwaliteit blijft.

Het belang van opslag

De manier waarop u uw openhaardhout opslaat, kan een groot verschil maken in de kwaliteit en bruikbaarheid ervan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie en bescherming tegen vocht. Hieronder vindt u enkele tips voor het opslaan van openhaardhout:

 • Zorg ervoor dat het hout van de grond wordt gehouden om vocht en schimmelvorming te voorkomen. Een pallet of houten planken zijn goede opties.
 • Plaats het hout op een goed geventileerde en droge plek, zoals een overdekte schuur of een speciale houtopslag.
 • Stapel het hout zo dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie tussen de stukken hout.
 • Bedek het hout met een zeil of speciale hoes om het te beschermen tegen regen en sneeuw. Zorg er wel voor dat er nog steeds voldoende ventilatie mogelijk is.

Drogen van openhaardhout

Vochtig openhaardhout kan problemen veroorzaken, zoals moeilijke ontvlambaarheid en rookontwikkeling. Het juist drogen van uw openhaardhout is dan ook van groot belang. Hier zijn enkele tips om uw hout goed te laten drogen:

 1. Zorg ervoor dat het hout goed vers en onbewerkt is.
 2. Laat het hout minimaal 6 tot 12 maanden drogen, afhankelijk van de houtsoort.
 3. Plaats het hout op een droge en goed geventileerde locatie, bij voorkeur buiten.
 4. Zorg ervoor dat het hout wordt blootgesteld aan voldoende zonlicht en wind om het droogproces te versnellen.
 5. Controleer regelmatig het vochtgehalte van het hout met behulp van een vochtmeter. Het ideale vochtgehalte voor openhaardhout is ongeveer 15-20%.

Met deze tips kunt u ervoor zorgen dat u altijd droog en kwalitatief openhaardhout heeft om te genieten van een gezellige en warme sfeer in huis.

“Het correct opslaan en drogen van openhaardhout is essentieel voor een optimale verbranding en verwarming.”

opslag openhaardhout

Veiligheid bij het stoken van openhaardhout

Bij het stoken van openhaardhout is het van groot belang om rekening te houden met de veiligheidsaspecten. Veiligheid staat voorop om ongelukken en brand te voorkomen. Hieronder volgen enkele belangrijke tips en richtlijnen voor het veilig stoken van openhaardhout:

1. Kies voor veilig openhaardhout:

Het is essentieel om veilig openhaardhout te gebruiken. Koop hout dat speciaal geschikt is voor de open haard en dat goed gedroogd is. Nat hout kan zorgen voor onvolledige verbranding, waardoor er schadelijke gassen vrijkomen.

2. Zorg voor voldoende ventilatie:

Zorg altijd voor voldoende ventilatie tijdens het stoken van de openhaard. Hierdoor worden giftige gassen zoals koolmonoxide naar buiten afgevoerd en blijft de luchtkwaliteit in huis optimaal.

3. Plaats een vonkenvanger:

Om te voorkomen dat vonken uit de open haard springen en brand veroorzaken, is het verstandig om een vonkenvanger te plaatsen. Deze vangt de vonken op en voorkomt dat ze op bijvoorbeeld tapijten of meubels terechtkomen.

4. Gebruik een haardscherm:

Een haardscherm zorgt ervoor dat er geen brandende stukjes hout of as uit de open haard vallen. Dit voorkomt brandwonden en houdt de omgeving rondom de haard veilig.

5. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt:

Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk om kinderen en huisdieren uit de buurt van de open haard te houden. Zorg voor een veilige afstand en houd toezicht wanneer de open haard in gebruik is.

Met deze veiligheidsmaatregelen kunt u veilig genieten van het stoken van openhaardhout. Vergeet niet om ook regelmatig uw schoorsteen te laten reinigen en controleren door een professional.

Alternatieven voor openhaardhout

Als u op zoek bent naar alternatieven voor openhaardhout, zijn er verschillende andere brandstoffen die u kunt overwegen. Deze alternatieven bieden een milieuvriendelijkere en efficiëntere manier om uw haard te verwarmen. Hier zijn enkele opties om openhaardhout te vervangen:

1. Briketten

Briketten zijn samengeperste blokken gemaakt van zaagsel, houtsnippers en andere houtresten. Ze branden langzamer en gelijkmatiger dan gewoon hout, waardoor ze een efficiëntere keuze zijn. Briketten zijn ook vaak goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar dan openhaardhout.

2. Pellets

Pellets zijn kleine cilindrische korrels gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtkrullen. Ze worden vaak gebruikt in pelletkachels en hebben een hoog energierendement. Pellets zijn gemakkelijk op te slaan en te gebruiken, en veroorzaken minder rook en as dan openhaardhout.

3. Ecologische brandstoffen

Naast houtgebaseerde brandstoffen zijn er ook ecologische alternatieven beschikbaar, zoals pitten van fruit en noten, gedroogde maïskolven en zelfs gedroogde dennenappels. Deze brandstoffen zijn duurzaam en veroorzaken minder uitstoot dan traditioneel openhaardhout. Ze kunnen een interessante optie zijn voor milieubewuste stokers.

Hoewel deze alternatieven een goede keuze kunnen zijn, is het belangrijk om te controleren of uw haard geschikt is voor het gebruik ervan. Sommige haarden zijn specifiek ontworpen voor openhaardhout en kunnen mogelijk niet goed werken met andere brandstoffen. Raadpleeg altijd de handleiding van uw haard of vraag advies aan een professional voordat u alternatieve brandstoffen gebruikt.

Voeg een afbeelding toe om de tekst visueel aantrekkelijker te maken en relevant voor het onderwerp. De afbeeldings-URL is:

Onderhoud van openhaardhout

Voor een optimale levensduur en prestaties van uw openhaardhout is regelmatig onderhoud essentieel. Door het hout goed te verzorgen en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat u altijd kunt genieten van een knapperend vuur en een warme sfeer in huis.

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van openhaardhout is het zorgen voor een goede droogtegraad. Het is essentieel dat het hout goed droog is voordat u het in de haard plaatst. Vochtig hout kan namelijk zorgen voor rookontwikkeling en een verminderde verbranding. Zorg ervoor dat u het hout op een droge en geventileerde plaats bewaart, zodat het goed kan drogen.

Daarnaast is het aan te raden om het openhaardhout regelmatig te controleren op eventuele schimmels of insecten. Verwijder indien nodig beschadigde stukken hout en zorg ervoor dat het hout schoon en vrij van ongedierte blijft. Op deze manier verlengt u de levensduur van het hout en voorkomt u problemen tijdens het stoken.

Als laatste tip raden we aan om regelmatig de haard of kachel schoon te maken. Verwijder asresten en vuil uit de haard om een goede luchttoevoer te waarborgen en de efficiëntie van het verbrandingsproces te bevorderen. Dit zorgt niet alleen voor een betere verbranding, maar ook voor een veiligere stookervaring.

FAQ

Wat kost een m3 openhaardhout?

De kosten van een m3 openhaardhout variëren, afhankelijk van het type hout, de leverancier en de regio. Gemiddeld genomen kunt u rekenen op prijzen tussen de €100 en €150 per m3.

Wat zijn de actuele prijzen van openhaardhout per m3?

De actuele prijzen van openhaardhout per m3 kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale leveranciers voor de meest recente tarieven.

Hoe herken ik kwalitatief openhaardhout?

Kwalitatief openhaardhout heeft een laag vochtgehalte, is goed gedroogd en brandt efficiënt. Let op hout dat geen scheuren of schimmels heeft en kies voor hardhoutsoorten zoals eiken of beuken voor een langere brandduur.

Welke soorten openhaardhout zijn het meest geschikt?

Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen. Hardhoutsoorten zoals eiken en beuken zijn populair vanwege hun langdurige verbranding en mooie vlammen. Zachthoutsoorten zoals naaldhout kunnen ook worden gebruikt, maar branden sneller op.

Waar kan ik openhaardhout kopen?

Openhaardhout is verkrijgbaar bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken. Ook kunt u online leveranciers vinden die openhaardhout aanbieden. Controleer altijd de kwaliteit en prijs voordat u een aankoop doet.

Hoe zit het met duurzaamheid van openhaardhout?

Duurzaamheid van openhaardhout kan worden bevorderd door te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen of gecertificeerd hout. Ook kunt u overwegen om resthout te gebruiken om verspilling tegen te gaan.

Hoe kan ik openhaardhout opslaan en drogen?

Voor het opslaan van openhaardhout is het belangrijk om het hout op een droge en goed geventileerde plaats te bewaren, bij voorkeur afgedekt om het tegen regen te beschermen. Het hout moet ook goed drogen voordat het wordt gebruikt in de haard.

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij het stoken van openhaardhout?

Om veilig te stoken, is het belangrijk om de haard of kachel regelmatig te laten inspecteren en schoonmaken. Zorg ook voor voldoende ventilatie en gebruik een vonkenvanger om het risico op brand te verminderen.

Zijn er alternatieven voor openhaardhout?

Ja, er zijn alternatieven voor openhaardhout, zoals houtpellets, houtbriketten en elektrische haarden. Elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar welk alternatief het beste bij uw wensen past.

Hoe kan ik openhaardhout onderhouden?

Om openhaardhout te onderhouden, kunt u het hout regelmatig controleren op schimmels en insecten. Verwijder eventueel rottend hout en bewaar het hout op een droge en goed geventileerde plaats. Het is ook raadzaam om het hout regelmatig te laten inspecteren en schoonmaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest