Wat zijn Fatbikes? Jouw Gids voor deze Trend in Fietswereld

Wat zijn fatbikes

Inhoudsopgave magazine artikel

Als je op zoek bent naar een nieuwe en unieke manier om van het buitenleven te genieten, dan is een fatbike misschien wel iets voor jou. Fatbikes zijn de laatste jaren enorm populair geworden in de fietswereld en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Deze fietsen met extra brede banden zijn ontworpen om op elk terrein te rijden, inclusief zand, sneeuw en modder.

In deze gids ontdek je alles wat je moet weten over fatbikes. We bespreken wat fatbikes precies zijn, hun unieke kenmerken en waarom ze zo populair zijn geworden in de fietswereld.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Fatbikes hebben extra brede banden en zijn ontworpen om op elk terrein te rijden
 • Ze bieden meer grip en stabiliteit dan gewone fietsen, wat ze ideaal maakt voor offroad rijden
 • De dikke banden absorberen schokken voor een comfortabelere rit
 • Een fatbike is een geweldige keuze voor avontuurlijke fietsers die nieuwe paden willen verkennen en het hele jaar door willen blijven rijden
 • De populariteit van fatbikes blijft groeien en de toekomst van fietsen wordt steeds spannender met de ontwikkeling van elektrische fatbikes

Wat zijn fatbikes?

Een fatbike, ook wel bekend als een dikke banden fiets, is een fiets met extra brede banden. Deze banden zijn meestal rond de 4 inch (10cm) breed en zijn ontworpen om op verschillende terreinen te rijden, inclusief zand, sneeuw, modder en rotsachtige paden. Fatbikes zijn gebouwd om offroad te rijden en bieden een unieke rijervaring vanwege hun dikke banden die voor meer stabiliteit en grip zorgen.

Dankzij de dikke banden kan de fiets ook gemakkelijk over obstakels rijden zoals boomwortels en rotsen, waardoor het een perfecte keuze is voor avontuurlijke fietsers die nieuwe gebieden willen verkennen.

Kenmerken van fatbikes

Fatbikes hebben enkele unieke kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten fietsen:

 • Extra brede banden: Zoals eerder vermeld, zijn de banden van fatbikes veel breder dan die van normale fietsen. Dit zorgt voor meer grip en stabiliteit op verschillende terreinen.
 • Geschikt voor offroad: Fatbikes zijn ontworpen voor offroad gebruik en kunnen zelfs op de meest uitdagende ondergronden worden gebruikt.
 • Extra comfort: De dikke banden zorgen ook voor extra comfort tijdens het rijden, omdat ze de schokken van de weg beter absorberen dan normale fietsbanden.
 • Meer tractie: Door de extra brede banden hebben fatbikes meer tractie dan normale fietsen, waardoor het gemakkelijker wordt om op losse ondergronden te rijden.

Kortom, fatbikes zijn een geweldige keuze voor fietsers die op zoek zijn naar avontuur en nieuwe plaatsen willen ontdekken. Hun unieke kenmerken maken ze ideaal voor offroad-rijden en bieden een ongeëvenaarde rijervaring.

Voordelen van fatbikes

Een fatbike biedt verschillende voordelen voor fietsers die graag offroad willen fietsen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van fatbikes:

 • Offroad fietsen – Fatbikes zijn ontworpen om offroad te rijden en kunnen gemakkelijk over moeilijk begaanbare paden en ondergronden rijden.
 • Betere grip en stabiliteit – De dikke banden van fatbikes zorgen voor meer grip en stabiliteit, vooral op ruig terrein zoals zand, sneeuw en modder.
 • Comfortabel rijden – De brede banden absorberen schokken en bieden meer comfort tijdens het rijden, vooral op ongelijke oppervlakken.
 • Veelzijdig – Fatbikes kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals woon-werkverkeer, bikepacking en offroad-avonturen.
 • Jaarrond fietsen – Met fatbikes kun je het hele jaar door blijven fietsen, zelfs in de winter wanneer de wegen glad worden.

Als je op zoek bent naar een fiets waarmee je buiten de gebaande paden kunt gaan en nieuwe avonturen kunt beleven, dan is een fatbike zeker het overwegen waard.

offroad fatbike

Waarom een Fatbike kopen? De voordelen van deze offroad-fiets

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke fiets waarmee je nieuwe paden kunt verkennen, dan is een fatbike zeker iets voor jou. Maar waarom zou je een fatbike kopen als je al een gewone fiets hebt?

Voordelen van een fatbike:

 • Offroad rijden: Fatbikes zijn ontworpen om offroad te rijden en kunnen elk terrein aan, van zand- en modderpaden tot sneeuw.
 • Meer grip en stabiliteit: De brede banden zorgen voor meer grip en stabiliteit op ruig terrein.
 • Comfortabeler rijden: De dikke banden helpen bij het absorberen van schokken en bieden meer comfort tijdens het rijden.
 • Jaarrond fietsen: Met een fatbike kun je het hele jaar door blijven rijden, zelfs in de winter wanneer de wegen glad worden.

Dus als je op zoek bent naar een fiets waarmee je verder kunt gaan dan de normale fietspaden, en waarbij comfort en stabiliteit voorop staan, dan is een fatbike zeker de moeite waard.

fatbike in de sneeuw

“Fatbiken verandert je beleving van mountainbiken compleet. Het is zelfs zo leuk dat je vergeet dat je aan het sporten bent en dat je aan het zweten bent. Het is echt een verrijking van je mountainbike-ervaring” – MTB-vlogger Sytse.

Beste Fatbikes en Specificaties

Er zijn tal van fatbikes op de markt die geschikt zijn voor verschillende soorten terreinen en rijders. Hieronder hebben we enkele van de beste fatbikes en specificaties op een rijtje gezet.

Fiets Banden Versnellingen Remmen Prijs
Salsa Mukluk 4,6 inch 12 Hydraulische schijfremmen € 2.799
Specialized Fatboy 4,0 inch 11 Hydraulische schijfremmen € 1.999
Trek Farley 4,0 inch 11 Hydraulische schijfremmen € 2.399
Rocky Mountain Blizzard 4,0 inch 12 Hydraulische schijfremmen € 2.499

Als je op zoek bent naar een fatbike, zijn er enkele specificaties waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste fiets voor jou:

 • Frame: Het frame moet stevig en duurzaam zijn, gemaakt van aluminium of carbon.
 • Banden: De breedte van de banden is belangrijk, met diktes tussen de 4 en 5 inch. Hoe breder de banden, hoe meer grip en stabiliteit je hebt op ruig terrein.
 • Versnellingen: Fatbikes hebben meestal 10-12 versnellingen voor soepel rijden op verschillende terreinen.
 • Remmen: Hydraulische schijfremmen bieden over het algemeen de beste remprestaties op vet terrein.

Overweeg deze specificaties bij het kopen van een fatbike en bekijk enkele van de beste modellen op de markt om een weloverwogen keuze te maken.

Fatbikes en de toekomst van fietsen

Fatbikes zijn zonder twijfel een trend geworden in de fietswereld. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om offroad te rijden, maar zijn ook geschikt voor dagelijks gebruik. De populariteit van fatbikes blijft groeien en brengt nieuwe ontwikkelingen met zich mee voor de toekomst van fietsen.

De groeiende populariteit van elektrische fatbikes

Naast de traditionele fatbikes zijn elektrische fatbikes steeds populairder geworden. Deze fietsen zijn uitgerust met een elektrische motor waarmee je langere afstanden kunt afleggen en sneller kunt rijden. Het gebruik van elektrische fatbikes is niet alleen handig voor woon-werkverkeer, maar maakt ook het verkennen van nieuwe offroad-gebieden mogelijk.

Fatbikes als onderdeel van de fietstrends

De opkomst van fatbikes past in een bredere trend op het gebied van fietsen. Meer mensen zijn op zoek naar avontuur en vrijheid en willen verder gaan dan de gebruikelijke fietspaden. Fatbikes maken het mogelijk om meer uitdagende terreinen te verkennen en geven een gevoel van vrijheid dat op geen enkele andere fiets kan worden ervaren.

De toekomst van fatbikes

Naarmate de populariteit van fatbikes blijft groeien, zullen we meer innovaties en ontwikkelingen zien op het gebied van deze fietsen. Denk aan nieuwe materialen voor frames en banden, verbeterde versnellingssystemen en aangepaste remmen.

In de toekomst zullen fatbikes ook een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van duurzame transportoplossingen. Met fatbikes kunnen mensen op een gemakkelijke en milieuvriendelijke manier door verschillende soorten terrein navigeren. Hierdoor kunnen we ons op nieuwe manieren verplaatsen en tegelijkertijd het milieu sparen.

Kortom, fatbikes zijn niet alleen een trend, maar een blijvend onderdeel van de fietswereld. Of je nu een traditionele fatbike of een elektrische variant kiest, deze fietsen bieden een unieke rijervaring en zullen de toekomst van fietsen blijven veranderen.

FAQ

Wat zijn fatbikes?

Fatbikes zijn fietsen met extra brede banden, meestal rond de 4 inch (10 cm) breed. Deze dikke banden zorgen voor meer grip en stabiliteit, vooral op ruig terrein zoals zand, sneeuw en modder.

Wat zijn de voordelen van fatbikes?

Een van de grootste voordelen van fatbikes is hun vermogen om op verschillende terreinen te rijden. De dikke banden zorgen voor een betere tractie en stabiliteit, wat het rijden op modderige, besneeuwde of zanderige paden veel gemakkelijker maakt. Bovendien helpen de brede banden bij het absorberen van schokken en bieden ze meer comfort tijdens het rijden.

Waarom zou ik een fatbike kopen?

Een fatbike is een geweldige keuze voor avontuurlijke fietsers en liefhebbers van offroad rijden. Met een fatbike kun je nieuwe paden verkennen en genieten van de natuur zonder beperkingen. Ze zijn ook ideaal voor fietsers die het hele jaar door willen blijven rijden, zelfs in de winter wanneer de wegen glad worden.

Wat zijn enkele van de beste fatbikes op de markt?

Er zijn verschillende merken en modellen fatbikes op de markt. Enkele van de beste fatbikes die momenteel verkrijgbaar zijn, hebben uitstekende specificaties zoals een stevig frame, gripvaste banden, betrouwbare remmen en soepele versnellingen. Het is belangrijk om de specificaties te vergelijken en een weloverwogen beslissing te nemen.

Hoe zal de toekomst van fietsen eruitzien met fatbikes?

Fatbikes hebben de fietswereld veroverd en blijven populairder worden. Met de groeiende populariteit van elektrische fatbikes wordt de toekomst van fietsen steeds spannender. Ontdek hoe fatbikes de fietswereld blijven veranderen en welke ontwikkelingen we in de toekomst kunnen verwachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest