Ontdek het wereldberoemde Van Gogh Museum in Amsterdam

Van Gogh Museum

Inhoudsopgave magazine artikel

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een must-see voor kunstliefhebbers van over de hele wereld. Het is de thuisbasis van de grootste collectie werken van Vincent van Gogh, een van de bekendste schilders van de 19e eeuw. Het museum heeft een uitgebreide collectie van meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en alle brieven van Vincent van Gogh. Daarnaast zijn er ook werken van andere toonaangevende kunstenaars te zien.

Als kunstmuseum helpt het Van Gogh Museum om het leven en werk van Vincent van Gogh te behouden en te presenteren. Het museum is ontworpen om bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden en is een topattractie in Amsterdam. In dit artikel leer je meer over het museum, de collectie, tentoonstellingen, bezoeken, audiogidsen en tickets.

Belangrijkste Punten:

 • Ontdek ’s werelds grootste collectie van Vincent van Gogh’s werken in het Van Gogh Museum in Amsterdam.
 • Bewonder een diverse collectie van meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en brieven van Vincent van Gogh en andere toonaangevende kunstenaars.
 • Ervaar de unieke tentoonstellingen en activiteiten in het museum.
 • Plan en verbeter je bezoek met handige tips en informatie over audiogidsen en tickets.
 • Maak je museumervaring compleet met de extra faciliteiten die het Van Gogh Museum biedt.

Het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is zonder twijfel een van de meest bekende kunstenaars ter wereld. Geboren in Nederland in 1853, begon hij zijn carrière als kunstenaar in zijn late 20s toen hij besloot om zijn baan in de kunsthandel op te geven en zich te concentreren op zijn eigen kunstwerken.

Zijn stijl wordt vaak omschreven als post-impressionistisch en zijn kleurrijke schilderijen zijn beïnvloed door zijn tijd in Frankrijk en het zuiden van Frankrijk in het bijzonder. Hoewel hij tijdens zijn leven relatief weinig erkenning kreeg, werd zijn werk na zijn dood steeds populairder en wordt hij nu beschouwd als een van de grootste kunstenaars aller tijden.

Veel van Van Gogh’s kunstwerken zijn te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 750 brieven van Vincent en zijn tijdgenoten worden tentoongesteld. De collectie omvat werken uit alle periodes van zijn carrière en biedt bezoekers een fascinerende kijk in het leven van deze legendarische kunstenaar.

Kunstwerken van Vincent van Gogh

De collectie van het Van Gogh Museum omvat enkele van de meest iconische werken van Vincent van Gogh. Hieronder staan enkele van zijn beroemdste schilderijen:

 • De Aardappeleters (1885)
 • Zonnebloemen (1888)
 • Sterrennacht (1889)
 • Caféterras bij nacht (1888)

Naast deze beroemde schilderijen omvat de collectie van het museum ook vele andere minder bekende werken van Van Gogh, waaronder tekeningen, brieven en schetsen.

De collectie van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is niet alleen gewijd aan Vincent van Gogh, maar omvat ook werken van andere toonaangevende kunstenaars uit zijn tijd. De collectie omvat werken van Paul Gauguin, Georges Seurat, Claude Monet en vele anderen.

Bovendien is het museum ook de thuisbasis van enkele van de meest waardevolle boeken en brieven van Vincent van Gogh. Deze documenten bieden inzicht in zijn gedachten en ideeën en zijn een waardevolle aanvulling op de kunstwerken in de collectie.

Vincent van Gogh museum collectie

“Ik hoop dat mijn werk de mensen gelukkig zal maken.” Vincent van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en het leven van Vincent van Gogh. Met een uitgebreide collectie en regelmatig wisselende tentoonstellingen en activiteiten, is het museum een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor bezoekers van alle leeftijden.

De collectie van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam herbergt een indrukwekkende collectie van kunstwerken van Vincent van Gogh en andere toonaangevende kunstenaars uit zijn tijd. De collectie omvat schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh en zijn tijdgenoten, waardoor het een unieke schat aan informatie en inzicht biedt in de ontwikkeling van de moderne kunst.

De schilderijen van Vincent van Gogh

De collectie van het Van Gogh Museum bevat meer dan 200 schilderijen van Vincent van Gogh. Het omvat bekende werken zoals “De Aardappeleters”, “De Zonnebloemen” en “De Sterrennacht”. Het museum heeft ook minder bekende werken in haar bezit, die een belangrijk inzicht bieden in de ontwikkeling van de kunstenaar, zoals “De Smidse in Nuenen”.

Het Van Gogh Museum heeft ook een uitgebreide collectie van tekeningen van Vincent van Gogh. De tekeningen geven een kijkje in het creatieve proces en in de manier waarop Van Gogh te werk ging bij het ontwikkelen van zijn schilderijen. Het museum bezit ook enkele brieven die door Van Gogh zijn geschreven, die een belangrijk inzicht geven in zijn persoonlijkheid en zijn gedachten over kunst en het leven.

Andere kunstenaars in de collectie

Naast werken van Vincent van Gogh heeft het museum ook een uitgebreide collectie van andere kunstenaars uit zijn tijd, waaronder Paul Gauguin, Georges Seurat, Henri de Toulouse-Lautrec en Claude Monet. De collectie omvat ook enkele werken van kunstenaars die Van Gogh hebben beïnvloed, zoals Jean-Francois Millet.

De collectie is niet statisch, maar wordt regelmatig aangevuld met nieuwe aanwinsten en speciale tentoonstellingen. Het museum heeft een continue toewijding om de collectie te vernieuwen en te verbeteren, om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de kunstenaars en hun tijd.

Tentoonstellingen en activiteiten

Het Van Gogh Museum biedt haar bezoekers regelmatig interessante tentoonstellingen en activiteiten aan. Hieronder vind je een overzicht van de huidige en aankomende exposities en evenementen:

Nu te zien: Van Gogh & Japan

De tentoonstelling Van Gogh & Japan laat de invloed zien die de Japanse kunst had op het werk van Vincent van Gogh. Bewonder de Japanse prenten die Van Gogh verzamelde en bekijk de schilderijen waarin de Japanse stijl duidelijk naar voren komt. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 24 juni 2022.

Nu te zien: De Collectie Online

De Collectie Online biedt een unieke kans om de collectie van het Van Gogh Museum te ontdekken vanuit huis. Blader door de verschillende werken van Vincent van Gogh en andere gerenommeerde kunstenaars en leer meer over hun achtergrondverhalen en inspiratiebronnen.

Komende tentoonstelling: Tony Cragg. Monumentaliteit & Vitaliteit

Vanaf 19 november 2022 is in het museum de tentoonstelling Tony Cragg. Monumentaliteit & Vitaliteit te zien. Bewonder de indrukwekkende beelden van de Britse beeldhouwer Tony Cragg en ontdek hoe zijn werk zich verhoudt tot dat van Vincent van Gogh.

Komend evenement: Vincent op Vrijdag

Op vrijdagavond 25 november 2022 kun je in het Van Gogh Museum genieten van een speciale avondopening. Tijdens Vincent op Vrijdag kun je de tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek en een speciaal programma met workshops en lezingen.

Van Gogh Museum tentoonstellingPlan je bezoek aan het Van Gogh Museum en mis geen van deze bijzondere tentoonstellingen en activiteiten!

Bezoeken aan het Van Gogh Museum

Ben je van plan om het Van Gogh Museum te bezoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek.

Openingstijden

Het Van Gogh Museum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, behalve op vrijdag, wanneer het museum tot 21.00 uur geopend is. Het museum is gesloten op 1 januari.

Toegangsprijzen

De toegangsprijs voor het Van Gogh Museum is €19 voor volwassenen. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis toegang. Er zijn ook kortingen beschikbaar voor studenten, CJP-houders en Museumkaarthouders. Je kunt online tickets kopen op de website van het Van Gogh Museum of ter plaatse bij de kassa.

Reserveren van tickets

Het is aan te raden om tickets vooraf te reserveren, met name tijdens drukke periodes. Dit kan online via de website van het museum of telefonisch. Met een gereserveerd ticket hoef je niet in de rij te staan en kun je direct het museum bezoeken op het door jou gekozen tijdstip.

Handige tips

 • Plan je bezoek op een minder druk moment, zoals op een doordeweekse dag.
 • Kom op tijd om lange wachtrijen te voorkomen.
 • Neem een tas mee om je spullen in op te bergen. Grote tassen en rugzakken zijn niet toegestaan in het museum.
 • Koop een Amsterdam Card waarmee je meerdere musea kunt bezoeken. Deze digitale kaart biedt namelijk toegang tot circa 60 musea en attracties, inclusief rondvaarten en wandeltochten. En je krijgt ook kortingen op het OV en topattracties.
 • Bereid je bezoek voor door de website van het museum te bekijken en een route te plannen langs de kunstwerken die je graag wilt zien.

Audiogids en extra faciliteiten

Wil je meer uit je bezoek aan het Van Gogh Museum halen? Dan zijn er verschillende faciliteiten beschikbaar die je ervaring nog rijker maken.

Audiogids

Een van de meest gebruikte faciliteiten in het museum is de audiogids. Met deze gids kun je tijdens je tour door het museum meer achtergrondinformatie en verhalen beluisteren over de kunstwerken en de kunstenaars zelf.

De audiogidsen zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits en Japans. Ze zijn ook verkrijgbaar voor kinderen, zodat zij ook kunnen genieten van het museum op hun eigen niveau.

Je kunt de audiogidsen huren bij de ingang van het museum of via de museumwebsite. Ze worden geleverd met een koptelefoon, zodat je volledig kunt opgaan in de audio-ervaring.

Andere extra faciliteiten

Naast de audiogidsen biedt het Van Gogh Museum nog andere extra faciliteiten om je beleving compleet te maken. Zo is er een restaurant en een café waar je kunt genieten van een hapje en een drankje tussen de kunstwerken door.

Ook is er een winkel waar je souvenirs en kunstboeken kunt kopen om mee naar huis te nemen. En wil je meer weten over het museum en haar collectie? Dan kun je deelnemen aan een van de vele rondleidingen die het museum organiseert.

Kortom, het Van Gogh Museum biedt niet alleen een schat aan kunstwerken, maar ook verschillende faciliteiten die je bezoek nog completer maken.

FAQ

Wat zijn de openingstijden van het Van Gogh Museum?

Het Van Gogh Museum is geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur, zeven dagen per week.

Hoe kan ik tickets reserveren voor het museum?

Je kunt online tickets reserveren via onze website. Selecteer de gewenste datum en tijdslot, kies het aantal tickets en volg de eenvoudige stappen om je reservering te voltooien.

Is er een audiogids beschikbaar tijdens het museumbezoek?

Ja, het Van Gogh Museum biedt audiogidsen aan in verschillende talen. Met de audiogids kun je extra informatie en verhalen beluisteren tijdens je museumtour.

Kan ik fotografie toegestaan in het museum?

Ja, fotografie zonder flits is toegestaan in het museum. We moedigen bezoekers aan om hun ervaringen te delen op sociale media, maar vragen hen wel om de privacy van andere bezoekers te respecteren.

Zijn er speciale prijzen voor kinderen of studenten?

Ja, er zijn speciale tarieven voor kinderen en studenten. Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Studenten ontvangen korting op de reguliere toegangsprijs. Vergeet niet om je geldige studentenkaart mee te nemen.

Kan ik een rondleiding boeken in het museum?

Ja, het Van Gogh Museum biedt verschillende rondleidingen aan, zowel voor individuele bezoekers als groepen. Je kunt de beschikbare rondleidingen en thema’s bekijken op onze website en een reservering maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest